Geologian tutkimuskeskus

Uusi kartta Kultakaira opaskirjoineen palvelee matkailijoita ja kullanhuuhtojia  
GTK on laatinut geologisen retkeilykartan Ivalojoen-Saariselän alueelta


Lehdistötiedote, 23.5.2000

Luontomatkailu on yksi nopeimmin kasvava matkailun ala maailmassa. Tämä suuntaus näkyy myös Lapissa selvästi. Lapin kultamaat ja kullankaivuu kiinnostavat entistä enemmän matkailijoita. Osaltaan siihen on syynä Åke Lindmanin Lapin kullan historiasta valmistunut elokuva Lapin kullan kimallus, joka viime syksynä veti täysiä katsomoita.

Kullankaivuusta haaveileville matkailijoille sekä alueen luonnosta kiinnostuneille retkeilijöille on nyt tarjolla Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) toimittama 1:50 000 -mittakaavainen geologinen retkeilykartta Ivalojoen-Saariselän alueelta, joka julkistettiin Geologian päivän yhteydessä. Kartan nimi "Kultakaira" kuvaa alueen erämaista luonnetta ja samalla sen maaperän sisältämiä kultarikkauksia. Kartan on laatinut geologi, FT Peter Johansson, geologit Pekka Huhta ja Jari Nenonen sekä tutkimusassistentti Hannu Hirvasniemi. Kartassa on geologisten luontokohteiden ohella kuvattu myös alueen tapahtumarikas kultahistoria ensimmäisestä kultaryntäyksestä aina tämän päivän kullanhuuhdontaan. Kartassa on myös vaellus-, melonta- ja maastopyöräilyreitit sekä matkailijoita palvelevat majoitus-, retkeily- ja muut erikoistiedot.

Kartoitus perustuu ilmakuvista tehtyyn maanpinnanmuotojen tulkintaan, jota on täydennetty maastossa tehdyillä tarkistuksilla. Kallioperän kivilajit ja erilaiset jääkauden aikana sekä sen jälkeen syntyneet geologiset muodostumat ja kerrostumat on kuvattu kartalla eri värisävyin ja karttamerkein. Lisäksi siihen on merkitty 64 luonto- ja kulttuurinähtävyyskohdetta. Niihin kuuluvat geologiset luontokohteet, kuten jäätikön sulamisvesien uurtamat uomat ja syvät kanjonit, aihkimäntyjä kasvavat harjut, kultapitoiset kvartsijuonet ja pulppuavat lähteet.

Lapin yli 130 vuotta jatkunut kullanetsintä ja siihen liittyvät tarinat, rakenteet ja muistomerkit antavat oman lisänsä alueen kulttuurihistorialle. Niistä on kerrottu kansantajuisesti kartan mukana olevassa opaskirjassa. Teksti on suomeksi ja englanniksi. Kartan ja opaskirjan avulla retkeilijä oppii ymmärtämään, miten olennainen osa geologia on jylhien tunturimaisemien synnyssä. Samalla hän saa tietoa nykypäivän kullanetsinnästä ja siinä tarvittavista välineistä ja luvista.

Kultakaira-kartta on kolmas retkeilyalueelta painettu GTK:n laatima geologinen kartta Suomessa. Ensimmäinen valmistui vuonna 1994 Urho Kekkosen kansallispuistosta ja toinen vuonna 1998 Pallas-Ounastunturin kansallispuistosta. Geologisia retkeilykarttoja on myytävänä alueen opastuskeskuksissa, matkailukohteissa, kartanmyyntipisteissä sekä Geologian tutkimuskeskuksen toimipaikoissa Espoossa, Kuopiossa ja Rovaniemellä, puh. 020 550 2450, 020 550 3250 ja 020 550 4131, e-mail info@gsf.fi

Kultakaira (Ivalojoki-Saariselkä)

1:50 000

10 €

sis. ALV


Lisätietoja: Geologi, FT Peter Johansson, puh. 020 550 4302, fax 020 550 14, sähköposti peter.johansson@gtk.fi.

 

Sivun URL: http://www.gtk.fi/geologia/kiviharrastus/kulta/kultakaira.html

Sivu luotu: 17.01.2019