Espoo

"Maapallo avaruudessa" - elämyksellinen geonäyttely maapallon synnystä ja kehityksestä 

Geologian tutkimuskeskuksen näyttely on tehty kaikille, jotka ovat kiinnostuneita geologiasta eli maapallon synnystä ja sen ilmiöistä. Koululaisille geonäyttely avaa uudenlaisen maailman, sillä geologia ei ole oppiaineena kouluissa. Samalla näyttely esittelee GTK:ta ja sen toimintaa. Näyttelyssä on hyödynnetty perinteitä ja nykytekniikkaa.

Kun astuu sisään tummansiniseen tilaan, huomio kiinnittyy maapallon mieleen tuoviin sinisistä valoista muodostuviin kaariin, jotka ovat kuin pituus- ja leveyspiirejä. Niiden sisällä on maapallon sisuksen muotoinen keltainen keskusvitriini. Sen pöydältä saa nappeja painamalla tietoja maankamaran raaka-aineista ja niistä tehdyistä tuotteista.

Näyttely on jaoteltu neljään pääryhmään: mineraalit, maa ja sen tarjoamat raaka-aineet, palveleva GTK ja muuttuva maa. Opaskaavio ohjaa valituille kohteille. Ympärillä on tähtitaivasta ja avaruutta muistuttava tila, joka osoittaa, että maapallo kuuluu osana maailmankaikkeuteen teeman "Maapallo avaruudessa" mukaisesti.

Oven vierestä alkaa nouseva polku, jota pitkin voi tutustua maapallon historiaan, toimintaan ja jäätiköitymiseen. Seinillä on esittelyjä esimerkiksi soista, Itämeren vaiheista ja monesta muusta aiheesta.

Eri puolilla näyttelytiloja on monitoreita, joille voi nappia painamalla saada valitsemansa ohjelman. Katsele esimerkiksi video tulivuorista, kalliotaiteesta tai pohjavedestä. Toisaalta voit tutkia, miten geofysikaalinen kartta paljastaa malmiesiintymän. Löytyy myös monitori, josta voi tutkia vaikkapa pohjavettä, rakennuskiviä, timantteja, hippukultaa tai korukiviä.

Harvinaisuutena kuukivi

Näyttelytilan peräseinällä sijaitsevaan isoon kuun kuvaan on merkitty paikka, josta Apollo-kuulentojen astronautit toivat maahan kuukivinäytteitä 1970-luvulla. Kuvaan upotetussa vitriinissä on harvinaisuutena kuusta otettu näyte, jonka presidentti Urho Kekkonen sai aikoinaan lahjaksi. Presidentti Kekkonen puolestaan lahjoitti kiven GTK:n kokoelmiin.

Geonäyttelyn toisessa päässä on monipuolinen mineraali- ja kivikokoelma omassa huoneessaan, jossa voi tutustua suomalaisiin ja kaukaa tuotuihin kivinäytteisiin. Kivien maailma on yllättävän värikäs.

arrow Geonäyttelyn panoraama 360o -esitys

arrow Geonäyttelyn esite (pdf)

arrow Ryhmävaraukset ja opastus

 
 

arrow Katso panoraama 360o -esitys

 

Ajankohtaista

 
 

Aihepiiristä muualla

geologia.fi

OneGeology