Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Kysy geologilta

Tämän sivun kautta voi lähettää geologiaan liittyviä kysymyksiä GTK:n asiantuntijoiden vastattaviksi. Vastaukset julkaistaan tällä sivulla. Lisäksi kysymyksen esittäjä saa halutessaan vastauksen sähköpostitse.  Lähetä kysymys geologille

Miten Nuorttin kanjoni on syntynyt?

Nuorttin kanjoni, samoin kuin muutkin isot rotkolaaksot Lapissa, on syntynyt kallioperän heikkousvyöhykkeeseen. Kallioperään on jo sen syntyvaiheessa saattanut syntyä murros, joka on ajan myötä rapautunut ja erilaisissa maankamaran myllerryksissä syventynyt ja kulunut. Mannerjäätikkö on myös muovannut niitä ja sen sulamisvedet ovat kuluttaneet ja puhdistaneet niitä irtaimesta maa-aineksesta. Usein ne ovat myös toimineet mannerjäätikön sulamisvesien valtavien vesimassojen purkauskanavina. (Geologi Kristina Lehtinen)

Miten kiven ikä saadaan selville?

Kiven ikä määritetään isotooppi-analyyseihin perustuvilla ajoitusmenetelmillä. Nämä menetelmät perustuvat eri isotooppien määräsuhteisiin. Mineraalin tai kiven ikä voidaan laskea sen sisältämän radioaktiivisen alkuaineen (esim. uraanin) isotooppien ja niistä syntyneen tytäralkuaineen (lyijyn) isotooppien paljoussuhteiden perusteella. Esimerkiksi Suomen ja koko Euroopan unionin vanhimman kiven, Siuruan gneissin, ikä (n. 3 500 miljoonaa vuotta) määritettiin zirkoni-nimisestä mineraalista. (Geologi Tuomo Karinen)

Onko karhunpesäkivi nurin päin kääntynyt hiidenkirnu?

Kysymyksessä ei ole hiidenkirnu. Karhun-pesäkivi on syntynyt rapautumisen tuloksena. Kyseessä on ns. tafonirapautuminen eli kiviaines on rapautunut ikään kuin hilseilemällä, irrottaen ainesta kiven pinnasta kerroksittain. (Toimialapäällikkö, geologi Peter Johansson)

Voiko Suomesta löytyä hirmuliskojen fossiileita?

Ei. Ensimmäiset dinosaurukset ilmaantuivat triaskaudella noin 250 miljoonaa vuotta sitten. Meidän kallioperämme on huomattavasti vanhempaa. Joten merkkejä hirmuliskoista ei näin ollen voi myöskään kallioperäkerrostumistamme löytää.

Suomesta on löytynyt maaperäkerrostumista muutamia mammutin poskihampaita, mutta nämä ovat paljon nuorempia vaikkakin nyttemmin sukupuuttoon kuolleita elämänmuotoja. Mammutteja esiintyi mm. Euroopassa jääkausiaikana noin 2,5 miljoona vuotta sitten ja ne kuolivat sukupuuttoon pääosin viimeisimmän jääkauden jälkimainingeissa n. 10 000 vuotta sitten. (Geologi Kristina Lehtinen)

Mitä on kissankulta?

Se on biotiitti-nimistä, hyvin yleistä mineraalia. Biotiitti on tummaa ohuiksi liuskoiksi lohkeavaa kiillettä, joka rapautuessaan muuttuu lähes kullanväriseksi ”katinkullaksi”. (Geologi Tuomo Karinen)

Voiko tutkimustyökaluja hankkia kotiin omaksi?

Kyllä joitain tutkimustyökaluja löytyy kaupasta, esim. suurennuslasi, magneetti, kivivasara, metallipiikki, posliinisulake, joilla voi tutkia kivien ominaisuuksia. Mikroskoopit ja muut erikoistutkimusvälineet on saatavissa erikoisliikkeistä. (Geologi Jari Nenonen)

 

 
 

 

Ajankohtaista