Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Geologiset luonnonvarat

Geologisia luonnonvaroja ovat ihmiselle arvokkaat tai välttämättömät maankamaran materiaalit tai niihin varastoitunut muu aines tai energia. Geologisia luonnonvaroja, joita käytetään rakentamisessa, tuotevalmistuksessa tai muussa valmistuksessa tuotannontekijänä, kutsutaan myös raaka-aineiksi.

Suomen maankamarassa esiintyy kaikenlaisia geologisia luonnonvaroja, öljyä, kaasua ja kivihiiltä lukuun ottamatta. Geoenergian osalta Suomessa hyödynnettävä maa- tai kalliolämpö on pääosin varastoitunutta auringon säteilylämpöä. Geologisia luonnonvaroja ovat myös erilaiset maankamaran hyödyntämisen liittyvät sivutuotteet tai ylijäämämateriaalit joita voidaan käyttää uusioraaka-aineina.

Ihminen on täysin riippuvainen maankamaran luonnonvaroista. Suomalaisten osalta suurimmat arkipäivän riippuvuutemme liittyvät juomaveden lisäksi öljyyn, kivihiileen, energiamineraaleihin, turpeeseen ja kaasuun liikkumisen, energian- ja lämmöntuotannon kautta. Näiden perustarpeiden tyydyttämiseen tarvittava kehys ja välineet kuten rakennukset, tie- ja rautatieverkosto, energiansiirtoverkko, kulkuneuvot vain joitain mainitaksemme, on kaikki valmistettu lähes täysin geologisista luonnonvaroista, muovit mukaan lukien. Valtaosa myös muista ympärillämme olevista tuotteista on peräisin maankamarasta. Tällaisia tuotteita ovat tietokoneet, puhelimet, korut, lasi, posliini jne. Esimerkiksi tavallisen kannettavan puhelimen valmistamiseen tarvittavien metallien saamiseksi tarvitaan 20 eri kaivosta. Toteamus, että kaikki mitä ei voi kasvattaa täytyy kaivaa, on edelleen tosiasia, vaikka esimerkiksi viljan kasvattamiseenkin tarvitaan monissa tapauksissa merkittäviä määriä mineraalisia lannoitteita.

 
 

Juuret kallioperässä. Kuva: Nina Dodd