Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Vaahdotus

Vaahdotus on yleisin rikastusmenetelmä sekä metalleja sisältäville malmeille että teollisuusmineraaleille. Vaahdotusta voidaan lisäksi käyttää mm. kierrätysmateriaalien käsittelyssä, pilaantuneiden maiden puhdistuksessa, paperin siistauksessa ja vedenpuhdistuksessa.

GTK Mineraalitekniikassa löytyy vaahdotustutkimuksiin monipuoliset laitteistot ja kokemusta satojen eri malmien ja muiden näytteiden rikastamisesta. Tutkimusten mittakaava ulottuu laboratoriossa tehtävistä panoskokeista koetehtaalla jatkuvatoimisina ajettaviin mittaviin kampanjoihin.

Uuden malmi- tai muun näytteen tutkimukset aloitetaan laboratoriokokeilla, joihin näytettä tarvitaan muutamista kymmenistä joihinkin satoihin kiloihin, tavallisesti kairasydäminä. Tutkimuksen alkuun kuuluu oleellisena osana näytteen kemiallinen ja mineraloginen analysointi. Laboratoriokokeilla selvitetään vaahdotuksen perusmuuttujat ja saavutettavissa olevat saanti / pitoisuustasot arvokomponenteille. Tältä pohjalta voidaan sitten suunnitella isomman mittakaavan kokeet joko minipilot- tai pilot-ajoa varten.

Laboratoriotutkimuksissa käytetään vaahdotuskoneita, joissa kennokoko on valittavissa 1.5 litrasta 15 litraan. Erityispiirteenä vaahdotuskoneissamme ovat automaattiset vaahdonkuorijat, joilla taataan tarkasti toistettavat koetulokset. Vaahdotuksen kemiallisia olosuhteita säädetään ja seurataan pH:n, elektrodipotentiaalien ja happipitoisuuden mittauksilla.

Jatkuvatoimisen minipilot-piirin vaahdotuskoneissa on samat roottori/staattori-mekanismit kuin laboratoriolaitteissa, mutta kuhunkin koneyksikköön on asennettu neljä kennoa peräkkäin. Tällä siirrettävissä olevalla rikastuspiirillä tutkimuksia voidaan suorittaa noin 0,5 – 2 tonnin näytteillä.

Koeajo pilot-mittakaavassa tarjoaa mahdollisuuden tutkia monipuolisesti erilaisia rikastuskaavioita ja erilaisia menetelmä- ja laitevaihtoehtoja. Näytettä tarvitaan tavallisesti noin 50 – 300 tonnia, joskus useita tuhansia tonneja. Vaahdotuspiirien peruslaitteina on laaja valikoima mekaanisia vaahdotuskoneita kennokooltaan 50 litrasta 1,5 m 3:iin. Käytettävissä on lisäksi 70 litran Skim-Air-kone karkeavaahdotukseen, SIF-karkeavaahdotuskenno (300 litraa), sekä useita erityyppisiä vaahdotuskolonneja tilavuuksiltaan muutamasta litrasta kolmeen m 3:iin. Vaahdotuspiirin seurantaa ja säätöä varten koetehdas on varustettu jatkuvatoimisella analysaattorilla sekä korkeatasoisella instrumentoinnilla ja automaatiolla.

arrow Ota yhteyttä asiantuntijoihimme

Takaisin

 
 

Vaahdotus