Geologian tutkimuskeskuksen Leppävirta-Heinävesi-Tuusniemi -alueen tutkimuksista kesällä 2020

Geologian tutkimuskeskus (GTK) aloitti vuonna 2019 alueelliset kallioperätutkimukset Leppävirta-Heinävesi-Tuusniemi -alueella osana nelivuotista Akkumineraaliprojektia. Tutkimusten tavoitteena on saada päivitetty perustieto kallioperästä, jonka pohjalta voidaan arvioida todennäköisyys hyödyntämiskelpoisten malmien esiintymiselle alueella.

Alueen tutkimuksissa on siirrytty pääasiassa kerättyjen aineistojen analysointi- ja raportointivaiheeseen, jonka vuoksi kentällä tapahtuva toiminta on tänä vuonna vähäisempää kuin kesällä 2019. Maastossa jatketaan kuitenkin alueellisia painovoimamittauksia Suvasveden ja Heinäveden keskustan välisellä alueella sekä myöhemmin Vehmersalmelta Juojärvelle ulottuvalla alueella (ks. liitekartta). Lisäksi maastossa tehdään vapulta syyskuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla jonkin verran paljastumahavaintoverkon täydennystä ja tarkistuksia koko tutkimusalueella.

GTK:n tutkimusalue kartalle violetilla rajattuna. Mustalla on rajattuna alueet, joilla suoritetaan painovoimamittauksia vuonna 2020. Syksylle suunniteltu kallioperäkartoituskurssi keskittyy punaisella rajatun alueen tutkimiseen.

Alun perin toukokuulle suunniteltu Leppävirran kallioperäkartoituskurssi on siirretty voimassa olevien kokoontumisrajoitusten johdosta pidettäväksi 24.8.–4.9.2020, mikäli tilanne sen mahdollistaa. Kaksiviikkoiselle kallioperäkartoituskurssille osallistuu yli 20 opiskelijaa kaikista neljästä Suomessa geologeja kouluttavasta yliopistosta. Kurssin aikana opiskelijoita perehdytetään kallioperäkartoituksen koko työketjuun paljastumahavainnoista ja aineiston käsittelystä kartan ja sitä tukevan raportin laadintaan.

Kaikille alueen tutkimuksista, kallioperäkartoituskurssista ja kallioperästä kiinnostuneille Sorsakoskella pidettäväksi suunniteltu avoin tiedotus- ja keskustelutilaisuus on siirretty pidettäväksi verkossa.
Tilaisuus pidetään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti torstaina 14.5. kello 18:00 alkaen. Tilaisuus toteutetaan Microsoft Teams -sovellusta käyttäen.

Liittyminen tilaisuuteen tapahtuu tätä linkkiä klikkaamalla:
Liity GTK:n virtuaalitupailtaan

Huomioithan, että käytettävästä laitteesta riippuen liittyminen saattaa vaatia laajennososaan tai Microsoft Teams -sovelluksen asentamista.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Perttu Mikkola, p. 040-5668017, perttu.mikkola@gtk.fi
Akkumineraaliprojektin kotisivut: http://projects.gtk.fi/akku
Linkki tiedotustilaisuuteen liittymiseksi löytyy myös kotisivujen ajankohtaista osiosta.