GTK:n erikoistutkija Pasi Eilulle Vuorimiesyhdistyksen hopeinen Eero Mäkinen -mitali

Vuorimiesyhdistys ry (VMY) myönsi GTK:n Mineraalitalouden ratkaisut -yksikön erikoistutkija Pasi Eilulle hopeisen Eero Mäkinen -ansiomitalin nro 59 77. vuosikokouksessaan 27.3.2020.

Säilyttääkseen pysyvällä ja näkyvällä tavalla Suomen vuoriteollisuuden kehittäjän Eero Mäkisen muiston, VMY on vuonna 1955 perustanut hänen nimeään kantavan hopeisen ansiomitalin. Mitali voidaan antaa yhdistyksen jäsenelle tai yhdistykseen kuulumattomalle henkilölle suurista ansioista yhdistyksen toiminnassa tai sen tarkoitusperien tukemisesta ja ansiokkaasta toiminnasta vuoriteollisuudessa ja siihen liittyvän tutkimuksen alalla.

VMY:n palkitsemisperusteiden mukaan Pasi Eilulla on merkittävä tutkimusura sekä Suomessa että Australiassa erityisesti kultamalmeihin liittyvässä tutkimuksessa. Hän on työskennellyt Geologian tutkimuskeskuksessa (GTK) yhtäjaksoisesti vuodesta 2001 ja ollut Society for Geology Applied to Mineral Deposits (SGA) johtokunnan jäsen.

Pasi Eilu väitteli tohtoriksi vuonna 1994 ja on toiminut Turun yliopiston geologian laitoksen dosenttina vuodesta 1999. Hän on opettanut valtaosaa Suomessa 2000-luvulla valmistuneista ja työllistyneistä malmigeologeista, ja pitänyt myös useita SGA:n kultamalmikursseja. Pasi Eilu kokosi Suomen ensimmäiset kulta- ja sinkkitietokannat, jotka olivat avaintekijöitä ulkomaisten yhtiöiden kiinnostuksen heräämisessä Suomen malmipotentiaaliin. Eilu on myös ollut vaikuttamassa GTK:n malmitietokantojen kehittämiseen. Niiden ansiosta Suomen geologiset tietokannat ovat todistetusti maailman kärkeä. Hänen toimintansa on ollut avainasemassa Fennoskandian mineraaliesiintymätietokanta- ja karttaprojektissa (FODD) sekä Euroopan mineraaliesiintymätietokantojen kehittämisessä (PROMINE, ORAMA, SCRREEN).

Kunnianosoituksesta ilmoitti VMY:n Materia-lehti 2/2020, s. 15.

Pasi Eilu
Pasi Eilu