Kesä 2021 GTK:lla – harjoittelijoiden kuulumisia

Tervetuloa mukaan seuraamaan GTK:n harjoittelijoiden kesätyökuulumisia!

kesäharjoittelijoita maastossa
Osa kesäharjoittelijoista tutustuu maastoon geologi Perttu Mikkolan (etualalla) kanssa.

Kesäkuukausien ajan on luvassa kurkistuksia harjoittelijoiden työpäiviin, jotta pääsemme tutustumaan heihin ja heidän tehtäviinsä paremmin. Ehkä jutuista myös selviää, mikä tekee GTK:sta niin hyvän työpaikan uraansa aloitteleville. Tänä kesänä GTK on mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, joka antaa toimivat raamit onnistuneelle kesätyölle.

Seuraa kesätyöseikkailuja somessa tunnisteella #GTKPeople, käy jakamassa, tykkää ja kommentoi!

Heipat helteiseltä Kuortaneelta!

Kesä on jo yli puolessa välissä ja kenttätyöt alkavat luistamaan lähes rutiininomaisesti. Työpäivämme koostuvat suurimmaksi osaksi hakkuuaukeiden tarkasta läpikäymisestä, joista etsimme litiumpitoisia pegmatiittilohkareita. Työhön kuuluu myös pegmatiittisten graniittien kehittyneisyysasteen tutkiminen, jota varten otamme näytteitä paljastumista. Suunnittelemme kohteet jo edellisenä päivänä, jotta työpäivä menee sutjakkaasti ilman turhia viiveitä. Kartoitus tapahtuu pääasiassa Seinäjoen ja Kuortaneen välimaastossa. Vietimme myös yhden viikon Kaustisen seudulla ottaen heikkouuttomenetelmää varten moreeninäytteitä. Meidän lisäksi täällä työskentelee GTK:n vakituinen geologi Henrik, joka loman vuoksi jätti meidät tänne oman onnemme nojaan.

Kelit ovat tähän mennessä olleet melko hyvät, vaikka jokseenkin hyttysten takia alkukesällä varusteisiin kuului usein pitkähihaiset paidat, hyttysverkot ja isot määrät hyttyskarkotetta. Helteiden kasvaessa hyönteiset eivät enää riivaa meitä juurikaan muutamia paarmoja lukuun ottamatta. Kivien lisäksi alueen nähtävyyksiin kuuluvat myös metsän eläimet, joiden elämää olemme päässeet seuraamaan lähietäisyydeltä.

Pohjalaisin terveisin,

Teemu ja Martin

Tulevat geologit tähyilevät pegmatiittilohkareita.

Differences between Geology and Fieldwork in Greece and Finland

Nikos Karampelas started working as a summer trainee geologist for GTK and finding hidden rocks in Finland has made him think about how different – and similar – his homeland Greece and Finland are. Even for a geologist, geological time might feel hard to comprehend.

Nikos’ blog:

Differences between Geology and Fieldwork in Greece and Finland: From observing outcrops while swimming at the beach to discovering them while lost in the forest

Nikolaos and Kirsi Joined a Team Exploration in Kitee

GTK Summer Trainees Nikolaos Karampelas and Kirsi Pääkkönen spent summer days in Kitee and Outokumpu for a team exploration project. They made a photo diary on their trips.

Kesäharjoittelija Meri Wibergin päivä syväpohjavesiprojektin parissa

GTK:n kesäharjoittelija Meri Wiberg kuvasi työpäiväänsä Kurikassa.

”Tämä on toistaiseksi paras kesätyöpaikkani: aivan huikea työporukka ja kiinnostavat tehtävät. Tässä videossa tutustumme Vaasan syväpohjavesiprojektin ADTS-mittauksiin. Mittauksissa maaperään tai kallioon syötetään lämpöä sähkövirran välityksellä ja samalla seurataan maaperän vastetta ottaa lämpöä vastaan. Näin selvitetään esimerkiksi maaperän lämmönjohtavuutta ja energiakaivon lämpövastusta. Hienoa, eikö!”

Venla ja Markus Pasalanmäkeä kartoittamassa

Kesätyöntekijämme Markus Tuppurainen ja Venla Vehanen osallistuvat Leppävirran Pasalanmäen alueen kartoitukseen.

Kesäharjoitelija Venla Vehanen tallentaa havaintoja kalliolla istuen.
Kesäharjoitelija Venla Vehanen tallentamassa maastohavaintoja.

Pasalanmäki-projektin tarkoituksena on mm. kartoittaa alueen kiviä ja selvittää niiden ikäsuhteita, mikä on Markuksen työ tänä kesänä. Myös alueen geokemiaa tutkitaan. Pasalanmäki sijaitsee lähellä Kotalahtea, joka tunnetaan vanhasta Kotalahden kaivoksesta. Pasalanmäen alueelta löytyy joitain mafisia ja ultramafisia kiviä ja Venlan tarkoituksena on selvittää, ovatko ne Kotalahti-tyyppiä.

Veneellä rantautumassa Jängänsaareen. Kipparina Mauri.
Jängänsaaren rannalla. Kipparina Mauri.

Markus on maisterivaiheen geologian opiskelija Oulun yliopistosta. Hän on kotoisin Siilinjärveltä ja viettää aikaansa lenkillä ja frisbeegolf-radalla. Ensimmäisen kesän hän työskenteli Kuopion GTK:lla, missä hän käsitteli Outokummun geofysiikan dataa. Kuluva kesä vaikuttaa Markuksesta edellistä monipuolisemmalta ja haastavammalta, ja hän on tyytyväinen päästessään työskentelemään kentällä.

Kesäharjoittelija Venla Vehanen opiskelee geologiaa puolestaan Helsingin yliopistossa. Venla tekee gradunsa juuri Pasalanmäen kivistä. Opintojen ohella hän työskentelee Tiedekeskus Heurekassa. Tämä on Venlan ensimmäinen kesä GTK:lla, ja työ vaikuttaa erittäin mukavalta ja mielenkiintoiselta. Mökillä viihtyvää Venlaa ilahduttaa myöskin työskentely ulkona kesäsäässä. Tässä heidän alkukesän terveisensä.

Terveisiä Leppävirralta!

Saarikartoitus Särkijärvellä veneellä.
Saarikartoitusta Särkijärvellä.

Ensimmäiset työviikot ovat takana päin ja Pasalanmäen alueen kartoitus on hyvin saatu käyntiin. Pääasiassa olemme työskennelleet kaksin, mutta tarvittaessa apua on saatu vanhemmilta ja viisaammilta. Alueen kivet ovat vaihtelevia ja deformoituneita, joten tekemistä ja aivotyötä riittää. Kartoitusta on tehty niin maalla kuin vesillä. Särkijärvellä kartoitettiin kolme päivää apurina pitkänlinjan tutkimusassistentti Mauri, joten asiat sujuivat sutjakkaasti.

Sää on ollut mitä mahtavin lukuun ottamatta pientä myrskyä, joka sattui koko Pasalanmäki-tiimin excu-päivälle. Myrskyn ansiosta saatiin tosin hienoja uusia paljastumia, kun puita kaatui jonkin verran. Hyttysiä on ollut kiusaksi asti, mutta niitäkin on pikkuhiljaa opittu sietämään.

Aurinkoisin terveisin,

Venla & Markus