Tutkijoiden yö Kuopiossa ja Kokkolassa kiinnosti

Tutkijoiden yö avaa ovia paikkoihin, joissa tutkijat työskentelevät, mutta tuo tutkimusta myös sellaisiin paikkoihin, joissa sitä ei ole totuttu näkemään.

Tutkijoiden yötä vietettiin syyskuun viimeisenä perjantaina 28.9.2018 kaikkiaan 11 paikkakunnalla Helsingistä Sodankylään. Euroopan laajuinen tiedetapahtuma Tutkijoiden yö tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Yhden päivän, illan ja yön aikana lapset, nuoret, aikuiset ja seniorit pääsivät tutustumaan tieteeseen esimerkiksi työpajojen, tutkijatapaamisten, tiedeluentojen ja laboratoriovierailujen kautta.

Perjantain tapahtumassa yleisölle tarjottiin uusia tiede-elämyksiä, sai kokeilla itse tutkimuksen tekemistä sekä vaihtaa ajatuksia ja esittää kysymyksiä. Ohjelman teemana olivat jäljet: tieteen jättämät jäljet yhteiskuntaan ja ihmisen jäljet maapallolla. Aiheeseen liittyen myös GTK:n asiantuntijat saivat vastata lukuisiin kysymyksiin.

Kävijöitä päivän ja yön aikana erilaisiin tapahtumiin oli yhteensä 27 000. Tutkijoiden yö -projekti rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie toimien alaisena sopimusnumerolla 817987. GTK oli mukana tapahtumassa toista kertaa. Tapahtumapisteissä Kuopiossa ja Kokkolassa yleisö sai mm. tutustua Suomen yleisimpiin kivilajeihin ja mineraaleihin ja Kivikone.fi verkkopalveluun. Tapahtuma oli erinomainen tilaisuus välittää ihmisille tietoa geologiasta ja GTK:n toiminnasta.
 

Satu Hietala, Jari Nenonen ja Ilkka Martinkauppi