Vähähiilisyys on kiven alla

Energialla ja materialla on vahva yhteys muussakin kuin suhteellisuusteoriassa, muistuttaa Geologian tutkimuskeskuksen va. pääjohtaja Saku Vuori Vieras-kirjoituksessaan Helsingin Sanomien Ideat-liitteessä.

Kirjoituksessaan Saku Vuori sanoo vähähiilisyyteen siirtymisen olevan valtava haaste, sillä energian ja materiaalien kulutus ovat kasvaneet nykyisiin mittoihinsa pitkälti halvan ja saatavilla olevan fossiilisen energian avulla.

Hän korostaa konkreettisia keinoja ja kestävyyteen perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia.

”Kaikki kustannustehokkaat sekä ympäristön ja ihmisten kannalta kestävät keinot tulee ottaa käyttöön vähähiilisyyttä tavoiteltaessa. Asiaa täytyy tarkastella globaalisti. Ilmastosopimuksille, päästökaupalle ja hiilitulleille on tilauksensa.”

”Tulevaan kehitykseen vaikuttaa merkittävästi se, kuinka vastuullisesti onnistumme hyödyntämään maankamaran raaka-aineita globaalisti ja yli sukupolvien. Vähähiilisyys ei onnistu ilman energiaa ja materiaaleja. Kaikki se, mitä ei voi kasvattaa, pitää kaivaa maasta. Ja usein se, mikä kasvaa, tarvitsee mineraalilannoitteita kasvaakseen hyvin.”

Lue koko Helsingin Sanomien Idea-liitteen Vieras-kirjoitus

Tutustu aiheeseen mm. näiden artikkeleiden kautta