Kesä 2022 GTK:lla – korkeakouluharjoittelijoiden kuulumisia

GTK:n korkeakouluharjoittelijoiden kesä 2022 kului vauhdilla maastossa, toimistolla ja laboratoriossa. Tervetuloa lukemaan harjoittelijoidemme kesätyökuulumiset!

 

 

Geofysiikan harjoittelijoita maastossa.
Kuva: Elisa Toivanen

GTK:n korkeakouluharjoittelijat ovat jälleen viettäneet kesän monenkirjavissa työtehtävissä. Kokoamme tälle sivulle harjoittelijoidemme kesätyökuulumisia.

Voit tutustua harjoittelijoihimme ja heidän kesäseikkailuihinsa somessa tunnisteella #GTKPeople sekä GTK:n Instagram-tilillä @geologicalsurvey_fi, jonka My Day at GTK -kohokohdista pääset kurkistamaan harjoittelijoidemme työpäiviin!

Isojen kysymysten äärellä

Susanna Laukkoski vietti kesän harjoittelussa GTK:lla Ympäristöratkaisut-yksikössä. Soiden kasvihuonekaasumittaukset veivät paitsi kiinnostaviin tehtäviin maastoon ja laboratorioon, myös isojen ja ajankohtaisten haasteiden äärelle.

Susanna Laukkosken ottama kuva tupasvilloista suolla.
Kuva: Susanna Laukkoski

Moi!

Olen Susanna Laukkoski ja opiskelen ympäristötieteitä Itä-Suomen yliopistossa Kuopion kampuksella. Tänä kesänä toimin korkeakouluharjoittelijana ympäristöratkaisut -yksikössä.

Harjoitteluni koostuu pääasiassa soiden kasvihuonekaasumittauksista Parkanon ja Yli-Iin lähettyvillä. Lisäksi työskentelen Kuopion toimipisteellä laboratoriossa, jossa punnitsen ja kuivatan suobiomassanäytteitä. Olen myös päässyt tutustumaan turvenäytteiden ottamiseen ja määrittämään puustotunnuksia Kokkolan seudulla sekä tekemään kasviruutuja ja merkitsemään tutkimuspisteitä GPS:llä Parkanossa.

Harjoitteluni GTK:lla on ollut todella mielekäs. On ollut mielenkiintoista päästä osaksi työtehtäviä, jotka liittyvät ajankohtaisiin aiheisiin, ilmastonmuutoksen tutkimiseen ja kestäviin ratkaisuihin. Erilaiset työtehtävät ja kenttäviikot ovat tuoneet mukavaa vaihtelua töihin. Työilmapiiri on ollut erittäin hyvä, kiitokset siitä mahtaville työkavereille ja kollegoille. Tästä on hyvä jatkaa omaa urapolkua!

-Susanna 

Salapoliisityötä Kansannäytetoimistossa

Kristiina Virit työskenteli tänä vuonna jo toista kesää Kansannäytetoimistossa Kuopiossa.

Kristiina Virit työpisteellään Kansannäytetoimistossa.
Työpäivät kuluvat pääasiassa toimistolla kivinäytteitä tutkiskellessa.

Terveisiä kesäisestä Kuopiosta!

Viime ja tämän kesän olen toiminut Kansannäytetoimistossa, Mineraalitalouden ratkaisut -yksikössä. Opiskelen Helsingin yliopistossa geotieteitä. Kesä on jo kohtapuolin melkein ohi ja kansannäytteiden tutkiminen on edelleen vilkkaimmillaan. Kesä on tuonut mukanaan monenlaista näytettä potentiaalisista malmikivistä ”meteoriitteihin” asti. Mielenkiintoisimmat näytteet ovat lähdössä piakkoin laboratorioon analysoitavaksi ja niistä tulokset ahkerille löytäjille. Parhaimmat näytteet palkitaan vuoden lopussa.  Kaksi kuukautta on vierähtänyt nopeasti tutkiessani erilaisia mineraali- ja kivinäytteitä. Näytteiden tutkimus on tapahtunut pääasiassa stereomikroskoopilla ja röntgenfluoresenssianalysaattorilla (XRF). Kivestä tehtyjen havaintojen ja XRF-tulosten perusteella olen määrittänyt kivilajin ja mahdolliset arvometallit sekä -mineraalit.

Välillä vaikeimpien näytteiden selvittäminen on ollut kuin salapoliisin työtä, ja onneksi apua on saanut myös työkavereilta! Näytevastauksia kansalaisille on lähetetty päivittäin kuin myös sähköposteihin vastattu eri kiviaiheisiin kysymyksiin. Mielenkiintoisinta kansannäytetoiminnassa on ollut päästä näkemään erilaisia kivilajeja ja mineraaleja ympäri Suomea. Meteoriitit ovat aina kiehtoneet minua ja tämän kesän erikoisuutena on ollut Reisjärven kunnan järjestämä ”Komeetan jäljillä”- kilpailu, johon myös Kansannäytetoimisto osallistuu. Toivottavasti näistä tutkimistani kansannäytteistä tulee olemaan hyötyä GTK:n mineraalipotentiaalin tutkimusprojekteissa.

-Kristiina

Potentiaalisiakin meteoriittinäytteitä tulee välillä tutkittavaksi.
XRF on hyvänä apuna mineraalien tunnistuksessa.
Joskus tulee vastaan hieman erikoisempiakin kivinäytteitä, kuten tämä fuksiittia ja runsasta kiisupirotetta sisältävä metavulkaniitti.
Heinäkuussa Kansannäytetoimistoon tuli kultanäytteitä, joista yhdestä erottui selvästi yksi kultahippu.

Terveisiä Etelä-Pohjanmaalta!

Mineraalitalouden ratkaisut -yksikön korkeakouluharjoittelijat Max Renlund ja Teemu Anttilainen viettivät suuren osan kesästä Etelä-Pohjanmaalla, Kuortaneen ja Seinäjoen alueella. Kaksikko taltioi videolle työpäivänsä akkumineraalipotentiaalikartoitusten parissa.

Video: Max Renlund & Teemu Anttilainen

Kallioperägeologiaa maastossa ja toimistolla

Kati Ahlqvist on pureutunut harjoittelussaan kallioperägeologiaan useasta eri perspektiivistä.

Dronekuvauksissa Kivihaassa geologi Teemu Lindqvistin kanssa. Kuva: Kati Ahlqvist

Hei!

Olen Kati Ahlqvist, ja toimin korkeakouluharjoittelijana energia ja rakentamisen ratkaisut (ERR) -yksikössä. Asun Salossa, mutta työpaikkani on sijainnut kesän ajan Espoossa. Aloitan syksyllä viimeisen lukuvuoteni Turun yliopiston Maantieteen ja geologian laitoksella kallioperägeologian opiskelijana. Graduni aihe on Turun alueen kallioperän mallintaminen geoteknisen kairadatan avulla.

Kallioperägeologiassa minua kiinnostaa erityisesti rakennegeologia ja 3D-mallinnus. GTK:lla olen tehnyt pohjatutkimusrekisteritallennuksia, kallioperän pintamallinnukseen liittyviä valmistelevia työvaiheita, kiviainestallennuksia sekä päässyt maastoon avustamaan dronekuvauksissa ja kallioperän rakoilukartoituksissa. Kesä on mennyt todella nopeasti, työ on ollut motivoivaa ja kiinnostavaa!

-Kati

Kesä Geomarilla

Antti Sainion kesä vierähti töissä tutkimusalus Geomarilla. Katso videolta, miltä näyttää merigeologiharjoittelijan työpäivä!

Mineraaleja, mölkkyä ja Itä-Suomen maisemia

Kirsi Pääkkönen työskenteli tänä vuonna jo toista kesää GTK:lla Mineraalitalouden ratkaisut -yksikössä. Kesäkuukaudet kuluivat Kiteen kauniissa maisemissa akkumineraaliprojektin äärellä.

Yksi harjoittelun parhaista puolista on ehdottomasti ollut ulkoilmatoimisto – eli luonto. Kuva: Kirsi Pääkkönen

Moi!

Olen Kikka ja opiskelen maisterivaiheessa geologiaa Turun yliopistolla. Tämä on toinen kesäni Mineraalitalouden ratkaisut MTR-yksikössä akkumineraaliprojektin parissa Kiteen alueella. Aisaparini Joona opiskelee Helsingin yliopistossa geotieteitä ja on ensimmäistä kesää harjoittelijana GTK:lla.

Osasin viime kesän jälkeen jo vähän odottaa, mitä tuleva kesä tuo tullessaan. Työskentelen itselleni jo tutussa työympäristössä, siis metsässä. Pyörimme Kiteen ja Tohmajärven alueella, teemme kallioperä- ja lohkarekartoitusta, ja tutkimme alueen litiumpegmatiittien potentiaalia. Tavalliseen työpäiväämme kuuluu kivilaji- ja mineraalihavaintoja, kehityksen ja rakenteiden tulkintaa, näytteenottoa sekä työn lomassa myös kerta toisensa jälkeen metsien ihastelua (tai kauhistelua) ja satokauden marjojen maistelua. Silmä on jo aika hyvin harjaantunut mineraalien ja kivilajien tunnistamisessa, joten viime kesän opit ovat ainakin jotenkuten menneet perille. Heinäkuun helteiden aikaan saatiin tekemiseen hieman vaihteluakin, kun ahkeroitiin maaperän heikkouuttonäytteenotossa.

Kesän tärkeimmät työvälineet: vasara, kompassi ja luuppi.
Kartoituksen suunnittelua tukikohdan parhaassa paikassa eli olohuoneen lattialla.
Timanttinen Kiteen aisapari nautiskelemassa itäsuomalaisesta järvimaisemasta.

Mukavinta tässä harjoittelussa on ollut ehdottomasti työporukka, rento ilmapiiri ja luonto. Luonto kutsuu luokseen, eikä tämän rauhallisempaa työympäristöä voisi toivoa. Tukikohdassakaan ei ole valittamasta, kun työpäivän päätteeksi pääsee pulahtamaan järveen tai pelaamaan työporukalla vähän mölkkyäkin, tietenkin pienellä panoksella 😉

-Kikka

Kesätunnelmia Kuusamosta

Geofysiikan ratkaisut -yksikkömme korkeakouluharjoittelijat kuvasivat videolle terveiset Kuusamon alueen AMT-mittauksista.

Video: Elisa Toivanen