Pohjoismaiden kriittisten raaka-aineiden saatavuusraportti päivitetään vastaamaan EU:n päivitettyä kriittisten ja strategisten raaka-aineiden listauksia
Pohjoismaiden alueen kriittisten raaka-aineiden saatavuusraportti julkaistiin vuonna 2021. Tänä vuonna raportti päivitetään. Taustalla on Euroopan kriittisten raaka-aineiden asetuksen myötä muuttunut tilanne ja raaka-aineiden merkityksen lisääntyminen energiaturvallisuudelle ja strategisille teollisuudenaloille. Vuoden 2025 lopulla julkaistavan raportin päivityksen koordinoi Geologian tutkimuskeskus GTK.

Vuonna 2021 julkaistussa raportissa arvioitiin kriittisten raaka-aineiden saatavuutta ja kysyntää Pohjoismaiden teollisuusekosysteemissä sekä esitettiin keskeisiä näkemyksiä raaka-aineiden merkityksestä vihreälle siirtymälle.
Sittemmin Euroopan unioni on päivittänyt kriittisten raaka-aineiden listaustaan ja ottanut käyttöön uuden strategisten raaka-aineiden kategorian, joka on kriittinen puolustus- ja huipputeknologian aloille. Nämä päivitykset on virallistettu vuonna 2024 kriittisten raaka-aineiden asetuksessa (CRMA).
Pohjoismaisen ministerineuvoston alainen Nordic Innovation tilasi päivityksen vuonna 2021 julkaistuun raporttiin.
”Digitalisaatioon ja vihreään siirtymään liittyvä raportti on erittäin ajankohtainen. Vuoden 2021 raportti oli menestys, joka herätti kiinnostusta sekä teollisuudessa että päättäjien keskuudessa. On tärkeää päivittää raportti pohjoismaisesta näkökulmasta”, korosti Sindre Stemshaug Bornstein, Nordic Innovationin toimitusjohtaja, avatessaan Pohjoismaisen raaka-ainefoorumin huippukokouksen Oslossa maaliskuussa 2025.
Päivityksen myötä raportti arvioi uudelleen Pohjoismaiden primaaristen raaka-ainevarojen potentiaalin ja painottaa entistä enemmän turvallisuusnäkökulmia, mukaan lukien puolustusteknologian tarpeet.
Yhdistelemällä Pohjoismaiden raaka-aineisiin liittyviä tietoja viimeisimpiin eurooppalaisiin kehityksiin päivitysprojekti pyrkii vahvistamaan alueellista omavaraisuutta ja raaka-ainetoimituksien resilienssiä.
Tutkimus kattaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Islannissa ja Grönlannissa. Tutkimuksessa käytetty aineisto perustuu erillisiin tietolähteisiin kustakin Pohjoismaasta.
Yhteistyössä Nordic Innovationin kanssa tehtävässä raportissa hyödynnetään asiantuntemusta eri Pohjoismaista. Hanketta johtaa Geologian tutkimuskeskus (GTK), ja siinä ovat mukana seuraavat kumppaniorganisaatiot: Ruotsin Geologian tutkimuskeskus (SGU), Tanskan ja Grönlannin Geologinen tutkimuslaitos (GEUS), Norjan Geologian tutkimuskeskus (NGU), Islannin yliopisto (HI), Islannin Geologian tutkimuslaitos (ÍSOR) sekä Grönlannin hallituksen elinkeino-, kauppa-, mineraalivarat-, oikeus- ja sukupuolten tasa-arvoministeriö.
Lisätietoa
Linkki vuonna 2021 julkaistuun raporttiin
The Nordic Supply Potential of Critical Metals and Minerals for a Green Energy Transition
Alva Bruun, projektipäällikkö
Geologian tutkimuskeskus GTK
alva.bruun@gtk.fi
puh. 029 503 0114