GTK on geologisen osaamisen huippupaikka

Ilkka Martinkauppi
Tutkija

Tutkija Ilkka Martinkauppi on ollut GTK:n Kokkolan toimipisteessä 16 vuotta geoenergian tutkimuksen parissa. Ilkka on erikoistunut kuitumittausmenetelmään, jossa kallioperää mitataan optisella DTS-kuitulaitteella. Työmaita hänellä on eri puolilla Suomea, Kittilästä Espooseen. Ilkka on Kokkolan henkilöstökerhon Nöörin puheenjohtaja.

”Suunnittelemme paikallisesti monenlaista virkistystoimintaa henkilöstölle. Meillä on paljon yhteisiä ajanviettoja, erilaisia harrastuksia ja liikuntaa. Käymme mm. elokuvissa, teatterissa ja konserteissa. Lisäksi meillä on kaikkien GTK:n henkilöstökerhojen yhteisiä tapahtumia. Osallistumme yhdessä esimerkiksi Jukolan ja Venlan viesteihin. GTK:n omassa Geoturnauksessa kaikki henkilöstökerhot ottavat mittaa toisistaan. Olen myös varaluottamusmiehenä Kokkolassa. Minua kiinnostaa henkilöstön hyvinvointi. Tykkään olla ihmisten kanssa ja auttaa heitä”, Ilkka kertoo.

Intohimoisesti työhönsä suhtautuvana tutkijaluonteena Ilkka kokee, että GTK on hänelle huippupaikka.

”Oman alani eli geofysiikan työpaikkoja on Suomessa harvassa. GTK on suurin, luetettavin ja arvostetuin työnantaja. Jo opiskeluajoista asti minulla oli mielessä, että haluan GTK:lle. Täällä pystyn tekemään tutkimustoimintaa. Työt eivät ole vain projektiluontoisia, vaan saan työstää laajempia kokonaisuuksia. GTK:ssa saan viedä omaa erikoisosaamistani eteenpäin ja kehittää sitä yhdessä kollegoiden kanssa. Kansainvälisiin kontakteihin täällä on hyvät puitteet, mitä ei monista konsulttifirmoista saa. Haluan auttaa suomalaisia yrityksiä, jotta he pääsevät eteenpäin. On kiva tavata asiakkaitakin, kun on riippumaton ja voi suosittaa aina juuri asiakkaalle sopivinta ratkaisua”, Ilkka iloitsee.

Ilkka kokee ylpeyttä siitä, että on ollut tuomassa Suomeen lämpötilan monitoroinnin DTS-laitteita.

”Kun tulin taloon, tänne oli juuri hankittu kaksi DTS-laitetta ja minua kehotettiin opettelemaan laitteiden käyttöä ja soveltamaan niitä tutkimuksiimme. Koen ammattiylpeyttä siitä, että olen ollut Suomeen tuomassa tätä uutta menetelmää. Saan auttaa asiakkaita ja kertoa ilosanomaa siitä eteenpäin. Sen käyttö on maailmanlaajuisestikin kova juttu”, Ilkka innostuu.

Ilkan mielestä GTK on hyvä työnantaja, joka tarjoaa monipuolisen urapolun.

”GTK on työpaikkana monipuolinen, kansainvälinen ja nuorekas. Olemme saaneet mukavasti nuoria ja vastavalmistuneita opiskelijoita töihin. Tarjoamme heille mahdollisuuden huippuosaamiseen ja hyviä työkaluja, ja mahdollisuuden edetä uralla ja kehittää itseään. GKT:ssa saa hyvin vastuuta, jos vaan haluaa ja pystyy sitä ottamaan”, Ilkka kertoo.

Ilkka kokee, että hänen työllään geoenergian parissa on suoria vaikutuksia koko maapallon hyväksi.

”Se on tärkeä juttu, kun saa olla mukana tuottamassa vihreää, auringon maankamaraan lataamaa energiaa. Uusiutuva energia on Suomelle ja maailmalle hyvä asia. Koen Suomen luonnon läheiseksi, joten on hienoa olla tuottamassa hyvää, joka palvelee tulevia sukupolvia. Koen, että omalla työlläni on merkitystä”, Ilkka kertoo.

Ilkka kokee, että GKT on menossa hyvään suuntaan.

”Me olemme menossa entistä laajemmin kansainväliseen tutkimustoimintaan. Meillä on nuorekas ja monipuolinen geoenergian asiantuntijaporukka. Tuotamme tutkimusta mikä palvelee kestäviä arvoja”, Ilkka kehuu.

Ilkan mielestä GTK on ehdottomasti geologisen osaamisen huippupaikka.

”Jos olet geoalan ihminen, niin tämä on ehdottomasti paras paikka tehdä töitä. GTK tarjoaa parhaat edellytykset tehdä monipuolinen ura koulun penkiltä eläkkeelle saakka. GTK on huippupaikka muillekin kuin geoalan osaajille. Täällä saa työskennellä erilaisten ihmisten ja mielenkiintoisten haasteiden kanssa. Työnsisältö on monipuolinen. Aika ei käy pitkäksi, kun tulee meidän porukkaan!” Ilkka summaa.

Lue lisää uratarinoita
Teppo Arola: Kun omalla työllä on iso vaikutus ympäröivään maailmaan, se motivoi
Vasilisa Polichtchouk: GTK on hyvä paikka luoda urapolkua
Malgorzata Szlachta: GTK tunnetaan hyvistä urakehitysmahdollisuuksista
Teemu Lindqvist: Tutkimuksellinen ote on lähellä sydäntä
Nina Leppäharju: Gradun tekijästä esihenkilötehtäviin