Siirry sisältöön

Geofysikaalinen maaperätutkimus

Tieto maapeitteen paksuudesta ja ominaisuuksista on tärkeää kaavoituksen, aluesuunnittelun ja rakentamisen eri mittakaavoissa ja vaiheissa.

Kypäräpäinen mies tutkii maastoa metsäisessä ympäristössä.

Palvelun hyödyt

Kattavat geofysiikan palvelut maaperätutkimuksiin

GTK:n menetelmävalikoima on laaja ja käytössä ovat parhaat ohjelmistotyökalut.

Kustannussäästöjä jatkotoimiin

Tutkimustulosten perusteella voidaan kohdentaa tarvittavat kairaukset oikein.

Tunnet rakennettavan alueen maaperän ominaisuudet

Maaperätutkimusten avulla vältetään rakentamiselle hankalat ja kustannuksiltaan kalliit alueet.

Maaperätutkimuksen suunnittelu tarpeiden mukaisesti

Maapeitteen paksuuden ja kerrosrakenteen määrittäminen tapahtuu geofysiikan mittauksin. Tutkimuksissa sovelletaan tilanteesta riippuen yhtä tai useampaa seuraavista menetelmistä: lentoaineistot, maatutkaluotaus, sähköinen luotaus, seisminen luotaus tai painovoimamittaus.

Tulokset prosessoidaan, tulkitaan ja raportoidaan. Raportin osana on karttakuva sekä 2D-leikkaus tai 3D-malli, joka kuvaa maapeitteiden paksuutta ja kerrosrakennetta. Aineisto voidaan toimittaa myös muussa asiakkaalle soveltuvassa muodossa.

Palvelu soveltuu erityisesti maaperätutkimuksiin, väylätutkimuksiin ja mm. savikkotutkimuksiin (ml. sulfidisavet). Sitä voidaan hyödyntää kaavoituksen, aluesuunnittelun ja rakentamisen eri vaiheissa ja mittakaavoissa. Maaperätutkimus palvelee niin uusien asuinalueiden, kaivos- ja jätealueiden kuin tie- ja voimalinjoitusten rakentamista ja sitä tarvitaan myös geoenergiaratkaisujen taustatiedoksi. Geofysiikan tutkimuksia voidaan hyödyntää myös maaperän saastuneisuuden tutkimuksissa.

Geofysikaalista maaperätutkimusta voidaan soveltaa hyvin erilaisiin kohteisiin.

UUTINEN — 21.10.2021

Pohjatutkimukset-palvelu kokoaa tietoa rakentamisen suunnitteluun

Pohjatutkimuksia tehdään kaiken rakentamisen yhteydessä. Niiden avulla selvitetään perustamisolosuhteet ja valitaan sopivin perustamistapa. Tietojen tallennustapa vaihtelee kunnittain ja organisaatioittain. Geologian tutkimuskeskus (GTK) on jo kymmenen vuoden ajan ottanut talteen sekä jakanut kuntien ja muiden julkisten organisaatioiden pohjatutkimustietoja maksuttomasti Pohjatutkimukset-karttapalvelun kautta. Suurin osa pohjatutkimuksista saadaan Väyläviraston rakennus- ja saneeraushankkeista.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme vastaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Ryhmäpäällikkö
+358295032125

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje!