Webinaari: Geotieto yhteiskunnan alustana – miksi geologista paikkatietoa kerätään ja jalostetaan?

Ajankohta: 28.05.2025Sijainti: Verkossa

Käsi osoittaa holografiseen näyttöön, jossa on kiven 3D-malli ja tieteellistä dataa.

Aika: ke 28.5.2025 klo 9.00-10.00
Paikka: Webinaari, ennakkoilmoittautuminen

Paikkatieto on elintärkeä osa toimivaa nykyaikaista yhteiskuntaa. Sen kerääminen, jalostaminen ja jakaminen mahdollistavat palvelut, sovellukset ja päätökset, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin. GTK tuottaa geologista paikkatietoa ja toimii kansanvälisen tason asiantuntijana: tuottamiamme aineistoja ja ratkaisuja hyödynnetään yhteiskunnassa laajasti, niin maankäytössä ja vesihuollossa kuin rakentamisessa, energiantuotannossa ja kaivostoiminnassa. Millainen rooli geotiedolla on tulevaisuuden kestävissä ratkaisuissa? Geotieto ei vanhene, eikä kulu käytössä. Miten sen arvo kasvaa, kun sitä hyödynnetään ja täydennetään?

Geotieto tukee investointeja, mahdollistaa tutkimusta ja innovaatioita, ja antaa päätöksentekijöille tarkan kuvan maankamarasta ja luonnonvaroista. Esimerkiksi pohjavesien hallinta, maankäytön suunnittelu ja kaivosteollisuus nojaavat ajantasaiseen ja luotettavaan geologiseen paikkatietoon.

Suomi on geotiedon hyödyntämisen edelläkävijä. Olemme olleet maailmassa ensimmäisten joukossa kehittämässä digitaalisia tiedonkeruuratkaisuja ja verkkopalveluja geologian saralla. Geologian tutkimuskeskuksen perustehtäviä on varmistaa geotiedon saatavuus ja laatu – tämä “geotietohuolto” on keskeinen osa yhteiskunnan toimintavarmuutta ja turvallisuutta.

Webinaarissa pureudumme siihen, miksi geotieto on niin merkittävä osa Suomen tietopohjaa, miten sitä tuotetaan ja kuka sitä hyödyntää – sekä millainen rooli sillä on tulevaisuuden kestävissä ratkaisuissa.

Kenelle?

Webinaari sopii kaikille, jotka haluavat ymmärtää geotiedon merkityksen isommassa kuvassa – päättäjille, asiantuntijoille, opiskelijoille, media-alan toimijoille ja kaikille yhteiskunnallisesta keskustelusta kiinnostuneille.

Ilmoittautuminen

Webinaari on maksuton. Ilmoittaudu ja varmista paikkasi yhteen webinaariin tai koko sarjaan. Ilmoittautuneet saavat pääsyn tallenteeseen kahden viikon ajan webinaarin jälkeen.

Lisätietoja: events@gtk.fi

Ilmoittaudu tapahtumaan

Ohjelma

Geotiedon merkitys yhteiskunnalle
Katja Lalli, yksikön päällikkö, GTK

Geotiedon analysointi ja jalostaminen mineraalipotentiaalin kartoituksessa
Vesa Nykänen, tutkimusprofessori, GTK

Kaukokartoitus kaivosympäristöjen seurannassa
Maarit Middleton, apulaistutkimusprofessori, GTK

Geotiedon hyödyntäminen kallioperän kuorimallinnuksessa
Paula Salminen, erikoistutkija, GTK

Geotietoinfrastruktuurin ylläpito tulevaisuudenkin tarpeisiin
Tomi Rönkkö, kokonaisarkkitehti, GTK

Katja Lalli

Katja Lalli

Katja Lalli on GTK:n Tietoratkaisut-yksikön päällikkö. Hänellä on laaja kokemus geologisten aineistojen käsittelystä, digitointiprosesseista, tiedon laadun parantamisprosesseista sekä geotiedon jakelusta.

Vesa Nykänen

Vesa Nykänen

Vesa Nykänen on GTK:n geoinformatiikan tutkimusprofessori ja erikoistunut spatiaaliseen data-analyysiin erityisesti malminetsinnässä. Hän on GTK-uransa aikana ollut kehittämässä paikkatietojärjestelmästä malminetsinnän ja kallioperäkartoituksen työkaluja. Vesa Nykänen on myös Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osaston dosentti.

Maarit Middleton

Maarit Middleton

Maarit Middleton on GTK:n apulaistutkimusprofessori. Hänellä on laaja osaaminen geotiedon analysoinnista ja geoinformatiikasta.

Paula Salminen

Paula Salminen

Paula Salminen on kallioperägeologian alan erikoistutkija. Hänen työtehtävänsä liittyvät muun muassa geokemiaan (ml. isotooppigeologia), petrologiaan, rakennegeologiaan ja 3D mallinnukseen.

Tomi Rönkkö

Tomi Rönkkö

Tomi Rönkkö toimii GTK:n kokonaisarkkitehtina. Hänen syvintä osaamisaluettaan ovat modernin sovelluskehityksen periaatteet ja miten niiden avulla rakennetaan asiakkaan tarpeita parhaiten palvelevia kokonaisuuksia ja ratkaisuja.

Webinaari on osa Maamme hyväksi webinaarisarjaa

Tulevaisuudessa puhtaan energian ja hiilinielujen tarve kasvaa, raaka-aineiden omavaraisuuden merkitys vahvistuu ja ympäristövaikutusten hallinta ratkaisee. Kuljemmeko ilmasto- ja ympäristötavoitteissa samaan suuntaan? Mineraalivarat ohjaavat geopolitiikkaa – mikä on Suomen rooli? Haaskaammeko louhimamme mineraalit? Voiko energiasiirtymän toteuttaa ilman geologiaa?

Geologian tutkimuskeskus GTK:n seitsemän webinaarisarja pureutuu aikamme haasteisiin, joita geologia auttaa ratkaisemaan. Tiiviissä tunnin paketissa saat tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi.

Webinaarisarja Maamme hyväksi