Case La Palma – aktiivisen tulivuoren purkaushistorian ymmärrystä lisätään kidekuormia kuvantamalla ja analysoimalla

Geologian tutkimuskeskus on valittu yhdeksi globaaleista tutkimusryhmistä työskentelemään Espanjassa, Kanariansaarten La Palmalla vastikään purkautuneen vulkaanisen aineksen (laavavirrat, tuhkalaskeumat ja laavapommit) parissa.

La Palma
Adobe Photo Stock

Teemme tiivistä yhteistyötä INVOLCANin (Canary Islands Volcanology Institute) paikan päällä olevan tiimin ja muiden eri puolilta maailmaa tulevien tutkijoiden kanssa.

Tämä tutkimus lisää geologista ymmärrystä maapallon litosfäärisen manttelin kuumiin pisteisiin liittyvästä vulkaanisuudesta. Lisäksi se tuottaa kaivattua tietoa siitä, miten esimerkiksi La Palman kaltaisten purkauksien ennustamista voidaan kehittää.

Siitä asti, kun vulkaaninen toiminta 19. syyskuuta 2021 alkoi, INVOLCAN on tutkinut päivittäisiä purkauksia ja ottanut näytteitä suoraan maan vaipasta nousseesta kuumasta kiviaineksesta.

Tähän mennessä GTK on tutkinut laavoja, jotka purkautuivat syys-lokakuussa 2021. Mineralogeista ja petrologeista koostuva tiimimme on tehnyt analyysit ja kuvantamiset Espoon tutkimuslaboratorion geoanalytiikan laitteistoilla Circular Raw Materials Hubissa. Nyt tutkimuksemme siirtyy tuhkanäytteiden ja muun purkautuneen aineksen karakterisointiin.

Katso: https://twitter.com/involcan/status/1471459701619576832?ref_src=twsrc%5Etfw.

Tietokonetomografia vastapurkautuneesta laavasta.
Röntgenfluoresenssiskannauksella mitattu mineralogia- ja rakennekartta  Kuvassa 1 olevan näytteen sahatulta  pinnalta.

Alan R. Butcher toimii tutkimusprofessorina kiertotalouden ratkaisut -yksikössä Geologian tutkimuskeskuksessa. Lisätietoa: alan.butcher@gtk.fi