Kasvupolkuja ja jokapäiväistä oppimista – GTK vahvistaa henkilöstönsä osaamista
Geologian tutkimuskeskuksessa GTK:laisten korkeatasoisen osaamisen ylläpitäminen ja jatkuva kehittäminen on strateginen valinta. Osaamisen kehittämisen kasvupolut ja GTK Akatemia ovat esimerkkejä tavoista, joilla GTK tukee GTK:laisten ammatillista kehittymistä.
Geologian tutkimuskeskus GTK vahvistaa ihmisen kokoista työelämää osana vuosien 2024-2027 strategiaansa. Yksi osa-alue strategisessa vahvistamisessa on jatkuvasti kehittyvä osaaminen.
”Monipuolisten osaamisen kehittämisen tapojen tarjoaminen on olennaista GTK:laisten työssä jaksamisen, viihtymisen ja työn merkityksellisyyden tunteen kannalta,” henkilöstöjohtaja Riikka Mäki ja osaamisen kehittämisestä vastaava HR-asiantuntija Anna Tolonen kertovat.
GTK on tunnistanut neljä ydinosaamista, joiden monipuoliseen kehittämiseen se panostaa: geo-osaaminen, tieteellinen osaaminen ja meritoituminen, projektiosaaminen, johtaminen ja esihenkilötyö.
”GTK:laiset ovat työhönsä vahvasti sitoutuneita ja haluavat laajentaa ja syventää asiantuntemustaan, oli kyseessä sitten esimerkiksi tutkimustyö, projektien vetäminen tai johtaminen. Haluamme tarjota vaihtoehtoja osaamisen kehittämiseen sekä kannustaa kokeilemaan erilaisia polkuja”, Riikka Mäki avaa.
GTK:ssa osaamisen kehittäminen tarkoittaa yksilöiden ja tiimien taitojen ja valmiuksien pitkäjänteistä kehittämistä. Oppimisen nähdään tapahtuvan monilla eri tavoilla. GTK:lainen oppii jatkuvasti työssään, ja erityisesti hiljainen tieto siirtyy vuorovaikutuksessa kollegojen kanssa. Samaan aikaan erilaiset perehdytykset, koulutukset ja muut oppimisfoorumit tarjoavat paikan täsmällisemmälle osaamisen kehittämiselle. Suuressa kuvassa GTK:lainen voi kulkea tietynlaisella osaamisen kehittämisen kasvupolulla, jossa hän etenee kohti syvempää osaamista ja mahdollisesti myös etenee urallaan – tai laajentaa asiantuntemustaan pysyen sopivassa kasvupolun vaiheessa pidemmän aikaa.
”Jokaisen kiinnostuksen kohteet, urahaaveet ja elämäntilanteet ovat erilaisia. Tärkeintä on, että GTK:lainen saa meiltä tukea osaamisensa kehittämiseen”, Anna Tolonen toteaa.
Yksi esimerkki tuesta on palkallinen opintovapaa, jota GTK:lainen voi saada 10 päivää vuodessa työn ohella tapahtuvaan, tutkintotavoitteiseen opiskeluun. Myös esihenkilöt saavat tukea osaamisen kehittämisen ja oppimisen johtamiseen.

Kasvupolut ja GTK Akatemia tukevat oppimista
GTK:ssa on kehitetty erilaisia osaamisen kehittämisen kasvupolkuja, joiden avulla GTK:laiset voivat suunnitella ja kehittää osaamistaan GTK:n perustehtävän ja strategian tarpeet huomioiden. Osaamisen kasvaessa myös urapolulla eteneminen mahdollistuu.
Tällä hetkellä kasvupolkuja on kolme. Johtamisen kasvupolku on esihenkilötyöstä kiinnostuneille ja esihenkilö-/johtajaurapolulla oleville GTK:laisille. Tutkijan kasvupolku puolestaan kuvaa GTK:ssa tutkijoiden mahdollisuuksia oppia, kehittyä ja edetä urallaan GTK:ssa. Projektijohtamisen kasvupolku valmistuu vuodenvaihteessa ja sisältää askeleet projektipäällikkönä kehittymiseksi.
”Kasvupolkujen välillä voi liikkua työtehtävien niin mahdollistaessa, ja eri polkujen kokeileminen onkin kannustettavaa”, kertoo kasvupolkukonseptista vastaava HR-erikoisasiantuntija Suvi Vesterinen.
Kasvupolkujen tarkoitus ei ole saattaa jokaista GTK:laista polun päähän. Polkujen vaiheisiin voi jäädä pidemmäksi aikaa tai pysyvästi.
”Tärkeintä on löytää itselle mielekkäin tekeminen ja oppimisen tapa”, Suvi Vesterinen jatkaa.

Vuoden alussa julkaistu GTK Akatemia puolestaan on GTK:n sisäinen geotieteellisen osaamisen kehittämisen foorumi, jonka puitteissa järjestetään koulutuksia ja tilaisuuksia erityisesti tutkimusta tekeville ja tutkimusta avustaville GTK:laisille – mutta myös kaikille kiinnostuneille GTK:laisille.
”Järjestämme GTK Akatemiassa erikestoisia koulutuksia, seminaareja ja tilaisuuksia, joiden aiheet liittyvät strategiamme geotieteellisiin painopisteisiin ja ydinosaamisalueisiimme, kuten kallioperägeologiaan, hydrogeologiaan, mineraaliprosessointiin ja geofysiikkaan. Myös tutkimusta tukeva ohjelmisto-osaaminen, tieteellinen kirjoittaminen, tiede-etiikka ja tekoäly tutkimustyössä näkyvät teemoina GTK Akatemian koulutuksissa ja tilaisuuksissa”, GTK:n tieteellisen toiminnan päällikkö Karoliina Koho kertoo.
GTK Akatemia on käynnistynyt onnistuneesti, ja GTK:laiset ovat osallistuneet koulutuksiin aktiivisesti.
”Vastaanotto on ollut positiivista ja innostunutta, ja kevään mittaan onkin herännyt uusia seminaari- ja koulutusaiheita loppuvuodeksi”, Karoliina Koho kertoo.

Haluaisitko tulla tekemään töitä Maamme hyväksi?