Maamme hyväksi, ihmisen kokoisesti – GTK vahvistaa inhimillistä työkulttuuria osana strategiaansa
Geologian tutkimuskeskuksen vuoden alussa alkaneella strategiakaudella on mukana ihmisen kokoisen työelämän vahvistaminen. Strategista työtä tukevat muun muassa GTK:n oma kulttuurikartta, työnantajalupaus sekä yhdenvertaisuuden ja inkluusion vahvistaminen.
Miten varmistamme, että teemme tulevaisuudessakin töitä kestävästi ja ihmiset huomioiden?
Tämä kysymys nousi esiin syksyllä 2022, kun Geologian tutkimuskeskus lähti uudistamaan strategiaansa. Jo alusta alkaen strategian valmistelussa päämäärien ja painopisteiden rinnalla tutkimuskeskuksessa pohdittiin, millaisilla arjen työtavoilla, prosesseilla ja rakenteilla GTK:laisten on hyvä toteuttaa strategiaa ja päästä määritettyihin tavoitteisiin.
Vuosina 2021–2023 tutkimuskeskus oli ottanut GTK 2.0 – tulevaisuuden monipaikkainen työ -muutosohjelman siivittämänä merkittäviä askeleita työn tekemisen kehittämisessä. Työelämä oli muuttunut koronapandemian myötä ravistelevasti ja peruuttamattomasti, ja GTK:ssa koettiin tärkeäksi panostaa työtapoihin, jotka mahdollistavat hybridityön ja yhteistyön modernilla ja kehittyvällä tavalla.
GTK:n pääjohtaja Kimmo Tiilikaisen mukaan oli selvää, että työtavat oli nostettava myös osaksi strategiaa.
”Olimme hyvässä vauhdissa työtapojen kehittämisessä, ja halusimme varmistaa, että työ jatkuu suunnitelmallisesti myös uuden strategiakauden aikana”, Tiilikainen kertoo.
Pontta strategiapohdintaan ja -prosessiinkin antoi GTK 2.0 -muutosohjelman myötä koko talon voimin tehty kiteytys GTK:n työkulttuurista. Se pohjaa vahvasti GTK:n arvoihin ja sisältää seitsemän toimintatapaa, joiden mukaan tutkimuskeskuksessa työskennellään. Ytimessä on GTK:laisuus eli ihmiskäsitys: GTK:ssa ihminen on arvokas, utelias ja hyvään pyrkivä. Kulttuurikiteytys julkaistiin karttamuodossa henkilöstön strategiapäivässä helmikuussa 2023.
”Kulttuurikartasta nostimme keskeisimmät elementit strategiaamme: osaamisen kehittämisen, rajat ylittävän yhteistyön ja viestinnän, sujuvan ja merkityksellinen työn sekä valmentavan työotteen. Otsikoksi muotoutui Ihmisen kokoisen työelämän vahvistaminen”, Tiilikainen kertoo ja jatkaa:
”Kuten strategian painopisteissä, myös ihmisen kokoisessa työelämässä meillä on tavoiteltavaa. Haluamme suunnitelmallisesti vahvistaa veto-, pito- ja elinvoimaamme valtionhallinnon taloudellisten paineiden keskelläkin.”
Lupaus nykyisille ja tuleville GTK:laisille
GTK:ssa teet vaikuttavaa työtä Suomen, luonnon ja koko maapallon hyväksi. Meillä voit tehdä töitä joustavasti, vaikuttaa omaan työhösi sekä kehittää joka päivä osaamistasi. Olet osa alansa parhaimpien osaajien yhteisöä.
Näin kuuluu GTK:n työnantajalupaus, joka muotoiltiin strategian rinnalla. Lupaukseen näkemyksensä antoi yli sata GTK:laista kertomalla, mikä on GTK:ssa työskentelyssä parasta.
”Kun kysyimme GTK:laisilta, mikä tekee heidän työstään merkityksellistä, yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä panostukset luonnon ja maapallon hyväksi korostuivat vastauksissa eniten. Myös osaamisen kehittäminen ja oman työn vaikutusmahdollisuudet, esihenkilötyöhön panostaminen ja se, että GTK:ssa voi olla oma itsensä, nousivat vahvasti esiin”, kertoo työnantajalupauksen muotoilusta vastannut HRD-päällikkö Suvi Vesterinen.
”Vastauksista meidän oli helppo kiteyttää lupaus nykyisille ja tuleville työntekijöillemme.”
Vesterinen korostaa, että vaikka työnantajalupauksessa mainitut asiat ovat totta jo nyt, lupaus kirittää GTK:ta toimimaan entistä paremmin jatkossakin.
”Vaikka työmme merkityksellisyys ei muutu vaan päinvastoin jopa lisääntyy, työhön kohdistuvat vaatimukset muuttuvat jatkuvasti. Meidän täytyy tehdä pitkäjänteisesti töitä sen eteen, että GTK:ssa viihdytään ja meille halutaan tulla töihin”, Vesterinen sanoo.
Kohti yhdenvertaista ja inklusiivista GTK:ta
Yksi esimerkki Vesterisen mainitsemasta panostuksesta on viimeisen puolentoista vuoden aikana tehty työ yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden kehittämiseksi (DEI = diversity, equity, inclusivity). Tutkimuskeskus on ottanut tällä matkalla useita askelia: GTK:laisille on järjestetty koulutuksia ja asiantuntijapuheenvuoroja DEI-teemoista, monimuotoisuus on huomioitu vahvemmin GTK:n rekrytointiviestinnässä ja henkilöstöprosesseja ja toimintatapojen yhdenmukaisuutta on vahvistettu. Sisäinen, GTK:laisista koostuva DEI-verkosto tapaa säännöllisesti keskustellakseen ja kehittääkseen yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta työarjessa.
GTK uudisti myös yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmansa, jonka avulla tutkimuskeskus määrätietoisesti edistää ihmisten yhdenvertaisuutta, sukupuolten tasa-arvoa ja henkilöstön monimuotoisuutta konkreettisin toimenpitein strategiakauden 2024–2027 aikana. Esimerkiksi työn ja yksityiselämän tasapaino on yksi suunnitelman tavoitteista. Sen toimenpiteinä esihenkilöt pyrkivät näyttämään esimerkkiä työn ja yksityiselämän tasapainosta ja työyhteisöviestinnässä huomioidaan positiivinen suhtautuminen perhevapaisiin ja kannustetaan kertyneiden lomien pitämiseen.
Työ yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden kehittämiseksi on tuottanut hedelmää: vuoden 2023 henkilöstökyselyn tulokset olivat nousseet niin ihmisten yhdenvertaisuuden kuin sukupuolten tasa-arvon kokemusten osalta. Kyselyn tuloksista voi lukea tarkemmin tästä uutisesta.
GTK on kehittänyt DEI-kokonaisuutta Valtiokonttorin Kaiku-rahoituksen avulla. Tutkimuskeskus on mukana myös Valtiokonttorin Uuden työn Kaiku -palkintohaussa DEI-kokonaisuudellaan. Haussa etsitään hyviä esimerkkejä valtion organisaatioiden toteuttamista kehittämishankkeista, jotka uudistavat rohkeasti työn tekemisen kulttuuria ja työpajoja. Palkintohaun voittaja julkistetaan 7.5. Valtio Expossa.
Tutustu viimeisimmän henkilöstökyselyn tuloksiin
GTK:n uusimman henkilöstötutkimuksen tuloksissa korostuvat muun muassa sisäisen työnantajakuvan kehittyminen sekä lisääntynyt tyytyväisyys palkkaukseen.