Kesä 2024 GTK:ssa – korkeakouluharjoittelijoiden kuulumisia toimistoilta ja maastosta
Geologian tutkimuskeskuksen kahdeksan korkeakouluharjoittelijaa työskentelevät kesän ajan muun muassa geofysiikan mittausten, ympäristögeokemian, sijoituspaikkatutkimusten, rikastuslaboratorion, digitaalisten ratkaisujen tuottamisen ja lakiasioiden parissa.
Tässä kesän mittaan täydentyvässä blogissa harjoittelijat kertovat tunnelmiaan työpäiviensä lomasta. Voit myös tutustua harjoittelijoihin ja heidän kesäseikkailuihinsa somessa tunnisteella #GTKpeople sekä GTK:n Instagram-tilillä @geologicalsurvey_fi!
Kesä taustapitoisuustutkimusten parissa
Moi, olen Niina Heino, maisterivaiheen geologian opiskelija Helsingin yliopistosta. Tulin GTK:lle harjoitteluun toukokuun puolivälissä. Olen työskennellyt osana pientä tiimiä Ympäristöratkaisut-yksikössä kaivosalueiden geokemiallisten taustapitoisuustutkimusten parissa.
Työtehtäväni ovat liittyneet geokemiallisten taustapitoisuustutkimusten tulosten raportointiin. Työpäivieni aikana olen mm. analysoinut aineistoja, pyöritellyt lukuja Excelissä ja piirtänyt ArcGIS-ohjelmalla taustapitoisuuskarttoja. Harjoitteluni GTK:lla on sisältänyt mielenkiintoisia tehtäviä ja kehittänyt erityisesti ongelmanratkaisukykyä ja pitkäjänteisyyttä. Vaikka työskentelyni on ollut välillä hyvinkin itsenäistä, on ollut kiva olla osa mukavaa ja rentoa työyhteisöä.
Opinnoissani on meneillään loppurutistus gradun ja pääaineopintojen viimeistelyn muodossa. Ympäristönsuojeluun, erityisesti pilaantuneeseen maaperään ja pohjavesiin liittyvät asiat kiinnostavat, joten toivon, että pääsen myös tulevissa työtehtävissä hyödyntämään näistä keräämääni tietotaitoa. GTK:lta minulle jäi paljon käytännön kokemusta tutkimustoiminnasta sekä hyödyllisiä taitoja tulevaa työelämää varten.
P.S. Tiesitkö, että taustapitoisuustutkimusten tiedot tuodaan yhteiseen käyttöön muun muassa GTK:n ylläpitämän valtakunnallisen taustapitoisuusrekisterin (TAPIR) kautta? GTK ylläpitämä TAPIR-karttapalvelu laskee maaperän alueellisia taustapitoisuusarvoja tietokantaan tallennettujen pitoisuushavaintojen perusteella.
Paluu GTK:lle monipuolisten tehtävien pariin
Olen Inka Nevalainen ja työskentelin tämän kesän aikana spektrigeologian kesäharjoittelijana Energia ja rakentamisen ratkaisut -yksikössä GTK:ssa. Aloitin työni toukokuun lopussa ja kirjoittelen kuulumisiani viimeisinä päivinäni täällä. Opiskelen Helsingin yliopistossa geologian ja geofysiikan maisteriohjelmassa jatkaen opintojani jälleen nyt syksyllä.
Viime kesän kokemusten perusteella oli jälleen mukavaa päästä palaamaan GTK:lle ja vieläpä samaan yksikköön. Tänäkin kesänä toimin pääasiassa kairareikien hyperspektrimuotoisten aineistojen parissa, mutta viime kesästä poiketen pääsin myös tallentamaan dataa pohjatietorekisteriin. Toimenkuvan monipuolisuus on antanut minulle jälleen paljon ja on myös mukava verrata oman osaamisen kehitystä viime vuodesta. Hyperspektriaineistot ovatkin merkittävässä roolissa myös tulevassa gradussani ja opin niistä jatkuvasti uutta, mikä on tehnyt töistä mielenkiintoisia.
Pääasiallisen päätetyöni lisäksi vietin muutamia päiviä labrassa lähinnä murskenäytteiden ja kannettavien spektrometrien kanssa. Tämä toi mukavaa vaihtelua ja lisäksi toimistolla sain logistista apua ja seuraa harjoittelijakollegaltani, mikä teki päivistä todella mielekkäitä ja sujuvia.
Kesääni mahtui siis paljon erilaisia tehtäviä ja koin jälleen, että harjoittelijat otetaan erittäin hyvin vastaan GTK:lla. Uusia kokemuksiani ja oppimaani tulen varmasti taas hyödyntämään geologian parissa niin koulumaailmassa kuin muuallakin. Opintojen jatkuessa nyt syksyllä pääsen taas hyödyntämään kaikkea uutta oppimaani kursseilla ja tulevassa maisterintutkielmassani. Kuulumiset voisinkin päättää jälleen kiitokseen mukavasta kesästä!
Hauskaa loppukesää ja syksyn alkua kaikille!
Magnetotelluurisia mittauksia ja tutkielman kirjoitusta
Olen Aleksanteri Harjulehto ja olen ollut kuluvan kesän kesäharjoittelussa GTK:lla Geofysiikan ratkaisut -tulosyksikössä. Opiskelen Helsingin yliopistossa geologian ja geofysiikan maisteriohjelmassa.
Tätä kirjoittaessa olen tänä kesänä ollut jo lähes viisi viikkoa kenttätöissä. Vielä yksi viikko on tiedossa. Harjoitteluni alkoi kesäkuun alussa juhannukseen asti kestäneillä magnetotelluurisilla mittauksilla Sonkajärvella. Mittaukset olivat osa geotieteiden opiskelija Jasmiina Tuomirannan maisteritutkielmaa ja ne sijoittuivat suurelle alueelle. Rakensimme mittapisteitä kolmessa eri maakunnassa eli Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.
Seuraava kenttätyöprojekti, johon osallistuin, sijoittui Sodankylään. Sodankylässä tehtiin, ja tehdään myös parhaillaan, pienemmän mittakaavan audiomagnetotelluurisia mittauksia tilaustyönä. Satuin Sodankylään heinäkuun alussa, jolloin hyttysiä oli metsässä vähintään riittävästi. Lisäksi haastetta aiheutti painavien mittalaitteiden kantaminen vetisten soiden yli mittapisteille.
Kenttätöiden välissä toimistolla olen edistänyt omaa maisteritutkielmaani. Tutkielman otsikko on ”Three-dimensional magnetotelluric studies on ancient collision zone in Bothnian region”. Tutkielman pääajatus on hyödyntää alueella aiemmin tehtyjä mittauksia, yhdistää niihin muutama uusi mittapiste ja luoda kolmiulotteinen sähkönjohtavuusmalli noin 120km x 170km alueesta Kokkolan seudulla. Sähkönjohtavuusmallista voidaan päätellä geologisten yksikköjen kolmiulotteista muotoa, ja tarkastella johteiden jakautumista tutkimusalueella.
Nyt kesän aikana olen edistynyt hyvin, ja tarkoituksenani on saada tutkielma, ja koko maisteriopinnot, valmiiksi ensi vuoden kesään mennessä. Pitäkää peukkuja!
Mukavat kokemukset houkuttelevat yhä uudelleen sovelluskehityksen pariin
Moikka ja terveiset Kuopion konttorilta! Nimeni on Mikko Kärki ja toimin osana Tietoratkaisut-yksikön sovelluskehitystiimiä elokuun loppuun saakka. Opiskelen Savonia ammattikorkeakoulussa tietotekniikan insinööriksi ja olen opinnäytetyötä vaille valmistunut.
Positiiviset kokemukset (muita ei ole ollutkaan!) aiemmilta harjoittelujaksoiltani GTK:lla saivat minut jälleen hakemaan tänne hommiin. Kaltaiselleni henkilölle, jonka suurimpiin mielenkiinnon kohteisiin kuuluu ympäristö ja luonto kokonaisuutena, on GTK aivan huippupaikka olla harjoittelussa. Se, että saan tukea omalla työpanoksellani GTK:n tekemistä mm. ympäristön, tutkimusten ja tiedonkeruun saralla, motivoi minua työnteossa ja harjoittelussani.
Työtehtäviini kuuluu sovelluskehitys lähinnä GTK:n sisäisiin ratkaisuihin osana GTK:n huippua sovelluskehitystiimiä. Päivittäiseen työnkuvaani kuuluu ohjelmointi yhteistyössä kollegoiden kanssa (Terkut!). Olen osallistunut mm. DroneSOM-projektin GisSOM-sovelluksen kehittämiseen, joka on suunnattu SOM-karttojen laskemiseen aineistolle ja tuloksien visualisointiin. Projekti on ollut hyvin mielenkiintoinen ja antoisa oppimiseni kannalta.
Töissä parasta on ehdottomasti mielenkiintoiset sovelluskehitysprojektit, ja helteillä myös toimiston viileys! Nautin eritoten itsenäisestä työskentelystä, mutta kun apua kaipaa, voi aina huikata työkavereille. Tulen hyödyntämään kaikkea opittua harjoittelujaksoltani ja näen GTK:n todella potentiaalisena paikkana työurallani.
Aurinkoista kesää kaikille GTK:laisille!
Geo- ja lakiopintojen yhdistämistä
Moikka! Olen Saana Simula, korkeakouluharjoittelija GTK:n lakipalveluista. Opiskelen oikeustiedettä Turun yliopistossa ja geotieteitä Oulun yliopistossa. Opintoni ovat maisterivaiheessa molempien tutkintojen osalta ja kirjoitan tällä hetkellä gradua geologialta. Aiheenani ovat tekopohjavesilaitosten geologiset haasteet ympäristö- ja vesitalouslupien hankinnassa.
Päädyin GTK:lle harjoitteluun, kun Oulun geotieteiden opiskelijoiden WhatsApp-ryhmään tuli viesti, jonka mukaan GTK:n harjoittelupaikat oli avattu hakuun. Luonnollisesti innostuin vain lisää, kun huomasin GTK:n sivuilta, että tänne haetaan harjoittelijaa myös lakipalveluihin. Ajattelin kokeilla onneani, sillä tavoitteeni on ollut, että pääsisin työssäni hyödyntämään molempien tutkintojeni osaamista ja tämä paikka vaikutti lupaavalta. Lisäksi sopimusoikeus kiinnosti.
Työskentelen HR, Tiedonhallinta ja Lakipalvelut -yksikössä lakipalveluiden tiimissä. Työkavereina minulla ovat Hely Vallivaara, Nina Isokorpi, Mervi Järvinen ja Martti Heinonen. Työtehtäviini liittyvät pitkälti erilaisiin sopimuksiin kuten hankinta-, salassapito-, aie-, yhteistyö- ja konsortiosopimuksiin. Vastaan on tullut myös monenlaisia muita asioita esimerkiksi tietosuojaan liittyen. Arvioin sopimusten ehtoja, hahmottelen sopimuksia ja teen mallisopimuspohjia.
Tyypillinen työpäiväni alkaa aamulla klo 8.00–9.00 välillä. Useimmiten tulen Otaniemen toimistolle Espooseen, mutta pidän viikossa myös muutaman etätyöpäivän. Normaaliin työpäivääni kuuluu luettavia asiakirjoja, asioiden selvittämistä, asiakirjojen laadinta sekä kokouksia. Päivät harvoin ovat samanlaisia toisten kanssa ja usein yllättävät, kiireiset toimeksiannot muuttavat suunnitelmia.
Harjoittelu on sujunut mukavasti. Olen oppinut paljon uutta varsinkin hankinnoista ja sopimusten ehdoista. Harjoittelun aikana minulle on teroittunut, että hyvä sopimus vaatii kontekstiin ja muihin liitännäisiin sopimuksiin sekä ehtoihin perehtymistä. Harva geologi osaa kertoa kovinkaan yksityiskohtaisia tietoja sattumalta poimitusta kivestä, jos hän ei tiedä miltä alueelta kivi on peräisin ja miltä löytöalueella näytti. Sama pätee sopimuksiin ja moniin muihin kysymyksiin.
Harjoittelussa parasta on ollut monipuolisuus. Tiesin jo aiemmin, että GTK osallistuu kansainvälisiin projekteihin, mutta kansainvälisyyden määrä ja laajuus yllätti positiivisesti. Onkohan yhtäkään mannerta, jossa GTK:lla ei olisi ollut projekteja tai yhteistyötä?