Siirry sisältöön
GTK Logo
  • Ajankohtaista
    • Uutiset
    • Artikkelit
    • Blogit
    • Asiakastarinat
    • Tapahtumat
    • Tilaa uutiskirje
  • Palvelut
    • Energia
    • Kaivannaisala
    • Vesi ja ympäristö
    • Väylät ja rakentaminen
    • GTK Mintec
    • Aineistot ja verkkopalvelut - geo.fi
  • Tutkimus
    • Tutkimusalueet
    • Tutkimusprojektit
    • Tutkimusinfrastruktuuri ja -menetelmät
    • Julkaisut
  • GTK
    • Strategia 2024-2027
    • Kulttuuri ja arvot
    • Vastuullisuus
    • Ura GTK:ssa
    • Organisaatio ja johto
    • Kansainvälinen toiminta
    • Suunnittelu, seuranta ja talous
  • Yhteystiedot
    • Toimipisteet
    • Johto- ja vastuuhenkilöt
    • Asiantuntijahaku
    • Laskutustiedot
  • SUOMEKSI
  • IN ENGLISH
  • PÅ SVENSKA
Etusivu  ⟩  Blogi  ⟩  Kesä 2025 GTK:ssa – korkeakouluharjoittelijoiden tunnelmia toimistoilta ja maastosta
Blogi
GTKpeople17.6.2025

Kesä 2025 GTK:ssa – korkeakouluharjoittelijoiden tunnelmia toimistoilta ja maastosta

Geologian tutkimuskeskuksen 17 korkeakouluharjoittelijaa työskentelevät kesän ajan muun muassa geofysiikan kenttä- ja laboratoriotöiden, rikastustekniikan, kairasydänten, kansannäytetoiminnan, geotiedon hallinnan ja ohjelmistosuunnittelun, meri- ja maaperägeologian, lakiasioiden sekä pohjaveteen ja kaivosympäristöihin liittyvien kenttätöiden, näytteenoton ja raportoinnin parissa.

Tässä kesän mittaan täydentyvässä blogissa harjoittelijat kertovat tunnelmiaan työpäiviensä lomasta. Voit myös tutustua harjoittelijoihin ja heidän kesäseikkailuihinsa somessa tunnisteella #GTKpeople sekä GTK:n Instagram-tilillä @geologicalsurvey_fi!

Henkilö istuu sinisessä nojatuolissa toimistossa.
Niilo Torppa kokee, että on päässyt tutustumaan ohjelmistokehitykseen ilman paineita suorittamisesta.

Harppaus oikean sovellusprojektin pariin

Moi! Olen Niilo Torppa, keväällä kandiksi valmistunut tietotekniikan opiskelija Jyväskylästä. Olen kesän harjoittelijana GTK:lla TIR:issä ohjelmistokehittäjänä. Hain tänne töihin ihan siksi, että tehtävän kuvaus vaikutti osuvalta.

Ensivaikutelma sekä työyhteisöstä, että -ympäristöstä ovat olleet tosi positiivisia. Työntekijät ovat mukavia ja vastailevat mielellään kaiken tasoisiin harkkarimaisiin kysymyksiin. Toimitilat Kuopion Novapoliksella ovat myös aika jees!

Olen tehnyt töitä tiiviisti yhdessä GTK:n ohjelmistokehitystiimin kanssa. Aloitin harkan hyppäämällä toisen harjoittelijan kanssa mukaan Finstrati-ohjelmiston kehitykseen. Finstrati on stratigrafisten yksiköiden ja niihin liittyvien julkaisujen tallennukseen ja näyttämiseen tarkoitettu verkkosovellus. Sittemmin olemme aloittaneet tiimin kanssa GTK:n uuden Karttapalvelu-sovelluksen rakentamisen, jonka tarkoituksena on GTK:n nykyisten netistä löytyvien karttapalvelusovellusten, kuten MDaE:n modernisointi. Olen päässyt osallistumaan projekteihin sekä suunnittelemalla että ennen kaikkea käytännönläheisellä koodaamisella.

On tietysti harppaus astua yliopistokursseilta tekemään oikeaa sovellusprojektia ja oppimista tuleekin koko ajan. Olen pitänyt kuitenkin siitä, että painetta suorittamiseen ei ole ollut, vaan työhön on päässyt tutustumaan rauhassa. Myös kokeilemiseen kannustetaan.

Työilmapiiri on ollut todella hyvä. Esihenkilö ja muut kollegat ovat olleet kannustavia ja auttavat aina, mikäli joku pohdituttaa tai apua tarvitsee. Pidän myös siitä, että vaikka monet suosivat etätöitä, sovitaan tiimin sisällä esim. ajoittain yhteisiä lounaita, jonka kautta on päässyt tapaamaan työkavereita kasvotusten.

Työ on siis ollut antoisaa, ja voisin suositella sitä avoimesti kenelle vain. Maisterivaiheeni orientaatiokurssilla joku kysyi kysymyksen “Onko IT-alalla jäljellä enää muuta, kuin sielutonta pöhinää?” ja harjoittelu on tähän mennessä osoittanut, että hyvinkin. Työyhteisön panostus hyvään tekemiseen ja ihmislähtöisyyteen onkin ollut alusta lähtien todella positiivinen kokemus. Olen myös saanut hyvin itseluottamusta siitä, että vaikka työhön kuuluukin paljon opettelua, olen saanut osallistua mielekkäästi työtehtäviin ja tekemään niitä myös itsenäisesti.

 

Henkilö keltaisessa huomiopaidassa seisoo GTK-logollisen, punaisen rakennuksen edessä.
Okko Savola kokee saaneensa hyvät eväät tuleviin opintoihin ja töihin harjoittelunsa kautta.

Kairasydämiä ja arkistointia

Hei! Olen Okko Savola, geotieteiden maisteriopinnot ensi syksynä aloittava opiskelija Oulun yliopistosta.
Aloitin työt korkeakouluharjoittelijana GTK:n Lopen kairasydänarkistolla kesäkuun alussa ja tarkoituksenani on työskennellä kesän aikana sekä MTR:lle että ERR:lle.

Työtehtäväni Lopen kairasydänarkistolla ovat olleet hyvin moninaiset.

Työtehtäviini on kuulunut tähän mennessä muun muassa kairasydänlaatikoiden siirtelyä, ampullinäytteiden uusien paikkojen kirjaamista sekä museonäytteiden kuvaamista.

Koen tähänastisten töiden olleen mielenkiintoisia, merkityksellisiä ja antaneen laajan kuvan arkiston hoitamisesta.
Saamani perehdytykset työtehtäviin ovat olleet riittäviä ja apua on ollut tarvittaessa aina saatavilla.

Työyhteisö on Lopella tiivis ja työilmapiiri erinomainen.

Merkittäviä kohtaamisia on töiden yhteydessä tapahtunut useita, ja olen saanut niiden yhteydessä arvokkaita neuvoja tulevaisuutta ajatellen.

Tavoitteenani on suuntautua opintojeni kautta geologian tutkimustehtäviin ja koen GTK:n korkeakouluharjoittelijan kesätyön antavan tähän hyvät eväät.

 

Henkilö seisoo tunturin huipulla kädet levällään, taustalla järvi, metsä ja lumihuippuiset vuoret.
Sanni Laaksonen työskentelee kesällä geofysikaalisen datan mallintamisen parissa

Kesäharjoittelussa oppii jatkuvasti – työ geofysikaalisen datan mallintamisen parissa

Olen Sanni Laaksonen ja työskentelen Geofysiikan ratkaisut -yksikössä. Päätin hakea harjoitteluun juuri tänne, koska GTK on näyttäytynyt positiivisena työnantajana ja paikka kuuluu juuri oman kiinnostuksen alueelle. Ensivaikutelma työyhteisöstä ja työympäristöstä on ollut erittäin positiivinen ja olen päässyt nopeasti kiinni työtehtäviini.

Työtehtävissäni olen päässyt työskentelemään geofysikaalisen datan mallintamisen parissa, pääasiassa toimistolla ohjelmointityössä. Fysikaalisesti ohjattujen neuroverkkojen (PINN) hyödyntäminen inversiomallinnuksessa on ollut erityisen mielenkiintoista ja mielekkäällä tavalla haastavaa: työpäivät eivät käy pitkäksi, ja uutta oppii jatkuvasti.

Yhteistyö esihenkilöiden ja kollegojen kanssa on sujunut erinomaisesti ja työyhteisö on ollut kannustava. Erityisesti mieleen on jäänyt alusta asti vallinnut myönteinen ilmapiiri, omia ajatuksia on ollut helppo tuoda esiin ja apua saa aina tarvittaessa.

Omaa urapolkua miettien työskentelisin mielelläni harjoittelun kaltaisissa töissä myös tulevaisuudessa. Geofysikaalisen datan mallintamisen parissa työn tekeminen on ollut mielekästä ja suosittelisin lämpimästi harjoittelupaikkaa GTK:lla myös muille aiheesta kiinnostuneille. Käytännönläheinen työskentely geotieteellisesti kiinnostavien ilmiöiden parissa antaa erinomaisen pohjan alan mahdollisuuksiin ja omien taitojen kehittämiseen.

 

Hymyilevä henkilö kesäisessä asussa. Taustalla järvimaisema, jonka horisontissa näkyy saaria ja vihreää metsää.
Heli Kuru työskentelee kesällä GTK:n vesi- ja kaivosympäristöratkaisut -yksikössä.

Datan analysointia vesiympäristöjen parissa

Hei! Olen Heli Kuru ja opiskelen kemiantekniikkaa Water Technology -maisteriohjelmassa LUT-yliopistossa. Työskentelen kesän GTK:n vesi- ja kaivosympäristöratkaisut -yksikössä Emerging-Flow projektin parissa.

Opinnoissani tuli ajankohtaiseksi aloittaa diplomityö. Katselin kesä- ja lopputyön tekemiseen sopivia työpaikkoja ollessani Malesiassa opiskeluvaihdossa, jossa opiskelin geotieteitä sivuaineena. Ehkä juuri kosketus geologiaan, hydrogeologiaan ja meritieteisiin vaikutti mielenkiintoni heräämiseen GTK:ta kohtaan. Näin netissä GTK:n Emerging-Flow projektin ja kiinnostuin siitä todella paljon. Ajattelin, että siinä yhdistyy kemiantekniikka, vesiteknologia ja hydrogeologia, joten toivoin pääseväni osaksi projektia.

Minulla oli mukava ensimmäinen perehdytyspäivä ja meitä olikin vain kaksi perehdytettävää, koska aloitin työt jo toukokuun alussa. Koneet ja ohjelmat alkoivat toimia, tutustuimme talon yleisiin käytäntöihin ja koin, että ympärilläni on hyväntuulisia ihmisiä.

Teen harjoittelun aikana diplomityötäni, joten työtehtäviini liittyy paljon aiheeseen syventymistä lukemalla sekä tietoa etsimällä ja kokoamalla. Olen tutustunut ArcGIS Pro paikkatieto-ohjelmistoon ja opetellut R-työkalun, erityisesti Principal Component Analysis ja Hierarchical Clustering -osien käyttöä. Uusien ohjelmistojen opiskelu on aina haastavaa, mutta pikkuhiljaa huomaa osaavansa perusasioita. Koen datan analysoinnin palkitsevana ‒ erityisesti, kun eri työkalut paljastavat uusia näkökulmia käsiteltävään aineistoon.

Katsoessani eteenpäin koen, että harjoittelu on vahvistanut ajatustani jatkaa työskentelyä haitallisten aineiden ja vesiympäristöjen parissa. Tunnen tekeväni itselleni mielekästä työtä ja haluaisin työskennellä samankaltaisten asioiden kanssa tulevaisuudessakin. Mutta kuten lopputyön tekemiseen kuuluu, välillä tulee myös epätoivoinen ja turhautunut olo.

Yhteistyö esihenkilöni ja muiden kollegoideni kanssa on ollut hyvin toimivaa. Tukea on saanut aina joko kasvotusten tai etäyhteydellä. On hienoa, että työyhteisössäni korostetaan kiireettömyyden merkitystä ‒ GTK:n työyhteisö on kannustava.

 

Kaksi keltatakkista henkilöä kyykyssä näyttöönotossa metsässä.
Eveliina Taskinen (vas.) työskentelee pääosin geokemiallisten taustapitoisuuskartoitusten raporttien kanssa. Emilia Mäkinen on seikkaillut merellä Geomarin kyydissä.

Harjoittelua ympäristöratkaisujen parissa

Moikka! Olen Eveliina Taskinen. Opiskelen geologian ja geofysiikan maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa, ja kiinnostukseni kohdistuu erityisesti geokemian sovelluksiin vesi- ja maaympäristöissä.

Tänä kesänä työskentelen GTK:n Ympäristöratkaisut-yksikössä, jossa pääsen osallistumaan tutkimukseen, jolla on sekä yhteiskunnallista että ekologista merkitystä.

Hain harjoitteluun GTK:lle, koska täällä tehdään valtavan kiinnostavaa tutkimusta. Arvostan erityisesti GTK:n arvoja sekä työyhteisön kulttuuria. Ensivaikutelmani oli lämmin: täällä otetaan rauhassa ja tehdään asiat huolella. Ilmapiiri on avoin ja kannustava: kuulen päivittäin, kun toisia kehutaan!

Perehdytys sujui hienosti. Täällä saa kysyä vapaasti, eikä ole olemassa tyhmiä kysymyksiä. Minulle painotettiin, että kiire ei ole, vaan tärkeintä on oppia ja tehdä asiat kunnolla, sillä huolellinen työ lisää tutkimuksen luotettavuutta.

Pääasiallinen tehtäväni on kirjoittaa raportteja aiempien vuosien geokemiallisista taustapitoisuuskartoituksista. Työhön kuuluu taulukointia, tiedonhakua ja karttojen piirtämistä. Lisäksi olen tehnyt kasvihuonekaasumittauksia järvillä. Näistä tuloksista kirjoitan myös graduni GTK:lle. Kesän aikana pääsen myös käsittelemään sedimenttejä ja ottamaan vesinäytteitä.

Erityisen mieleenpainuvaa on ollut päästä tekemään tutkimusta järvillä – se opetti konkreettisesti, miten tutkimusprosessi käynnistyy. Yllättävää on ollut, kuinka mielekästä raporttien kirjoittaminen voi olla – ja siitä on tullut hyvää palautettakin!

Työyhteisö on täynnä ihania ihmisiä. Täällä autetaan, etsitään apua, tuetaan ja iloitaan yhdessä onnistumisista. Harjoittelu on opettanut paljon siitä, mitä kaikkea tällä alalla voi tehdä ja millaisia urapolkuja on olemassa. Olen saanut ammatillista itseluottamusta ja oppinut, että parhaat tulokset syntyvät yhteistyöllä.

 

Tervehdys! Olen Emilia Mäkinen ja valmistun pian Åbo Akademista ympäristögeokemian opinnoista. Tänä kesänä työskentelen GTK:n ympäristögeokemian ryhmässä Ympäristöratkaisut-yksikössä.

GTK:lle hakeminen tuntui tuontevalta valinnalta, koska täällä tehdään töitä kestävän tulevaisuuden eteen niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Lisäksi GTK on tullut minulle tutuksi jo aiemmin, sillä isoisäni työskenteli täällä koko uransa.

Ensivaikutelmani työyhteisöstä oli todella positiivinen. Täällä halutaan aidosti, että kaikilla on hyvä olla, eikä työnteko saa käydä liian kuormittavaksi. Uudet GTK:laiset otetaan lämpimästi vastaan, ja harjoittelijalta ei odoteta valmiita taitoja. Täällä ollaan oppimassa ja kartuttamassa kokemusta.

Perehdytyksestä jäi erityisesti mieleen GTK:n panostus kestävään työkulttuuriin ja turvalliseen työympäristöön. Alusta asti on ollut selvää, että kysyminen on sallittua ja toivottavaa – juuri niin kuin harjoittelussa kuuluukin olla.

Olen päässyt mukaan useisiin projekteihin: olen osallistunut hasu-näytteenottoon, taustapitoisuuskartoitukseen Hämeenlinnassa sekä SecuCoast-projektin merelliseen näytteenottoon. Lisäksi olen kirjoittanut raportteja. Työ on ollut ihana yhdistelmä maastoa ja toimistohommia.

Maastotyöt ovat olleet erityisen antoisia. Niiden aikana olen saanut keskustella kollegoiden kanssa heidän kokemuksistaan geologeina ja oppinut paljon niin työstä kuin uramahdollisuuksista. Raporttien kirjoittaminen on ollut haastavaa, mutta tekemällä oppii.

Työyhteisö on ollut vastaanottavainen ja kannustava. Harjoittelu on vahvistanut luottamustani siihen, että oma paikka työelämässä löytyy – ehkä GTK:ssa, ehkä muualla, mutta toivottavasti jossain, missä arvot ja kulttuuri ovat samankaltaisia.

GTK:ssa pääsee oppimaan, kokeilemaan ja kasvamaan turvallisessa ja monipuolisessa ympäristössä.

 

Hymyilevä henkilö istuu toimistossa työpisteen ääressä. Taustalla on tietokonenäyttöjä ja punainen juomapullo pöydällä.
Jonna Piira viettää kesänsä GTK:n lakipalveluissa.

Kesä lakipalveluissa

Hei! Olen Jonna Piira ja tämän kesän ajan harjoittelijana GTK:n lakipalveluissa. Aloitin tehtävässä toukokuun alussa, joten työ ja GTK on jo hieman tullut tutummaksi. Opiskelen Turun yliopistossa oikeustieteitä, jossa graduni on loppusuoralla.

Hain kesäharjoittelijaksi GTK:lle hieman sattuman kautta, sillä olin suunnitellut keskittyväni graduni viimeistelyyn tänä kesänä. Päädyin kuitenkin selailemaan valtion hakuilmoituksia, jolloin GTK:n lakipalveluiden ilmoitus tuli vastaan. Innostuin heti tehtävästä. Työtehtävän kuvaus vastasi suoraan omia kiinnostuksen kohteitani ja pääsisin tässä tehtävässä yhdistämään kiinnostukseni sopimusjuridiikkaan sekä immateriaalioikeuksiin. GTK oli itselleni ennestään tuntematon, ja mitä enemmän tutustuin organisaatioon ja sen toimialaan, kiinnostukseni sekä GTK:ta että työtehtävää kohtaan vain kasvoivat. Olenkin hyvin iloinen siitä, että hain ja myös sain paikan!

Ensivaikutelmani työyhteisöstä ja työympäristöstä on ollut todella hyvä! Jo heti ensimmäisestä päivästä alkaen ilmapiiri on ollut avoin ja helposti lähestyttävä. Työyhteisö vaikuttaakin tästä syystä positiiviselta ja yhteen hiileen puhaltavalta. Lakipalveluiden tiimissä kanssani työskentelevät Nina, Hely, Mervi ja Martti, joiden jokaisen kanssa yhteistyö on toiminut hyvin. Olen kokenut, että tiimissäni on hyvä yhteishenki! Työskentelen pääasiassa Espoon toimistolla ja koenkin työympäristön viihtyisäksi – on mukava, että työpisteillä on mahdollista huolehtia omasta työergonomiasta, mutta myös työn tauottamiseen suunnitellut tilat ovat viihtyisiä.

Työhön perehdyttäminen on sujunut hyvin. Toki itse työtehtäviin perehtyminen jatkuu edelleen, sillä uudenlaisia asioita tulee eteen koko ajan. Työtehtävän oppimista on tukenut erityisesti se, että aina on mahdollisuus kysyä apua matalalla kynnyksellä. Erityisesti omalla kohdallani perehdytyksen alkumetreistä jäi mieleen kattava perehdytys myös itse GTK:hon.

Työtehtäväni koostuvat lähinnä erilaisista sopimusasioista, kuten sopimusten luonnostelusta sekä tarkastamisesta. Olen päässyt tutustumaan niin julkisiin hankintoihin kuin muun tyyppisiin projektitoiminnan sopimuksiin. Lisäksi harjoittelun aikana olen pääsyt tekemään erilaisia selvitystöitä sekä perehtymään erilaisiin aineistokysymyksiin. Tehtäviä on monia erilaisia, eikä yksikään päivä ole vielä ollut samanlainen. Tästä syystä koenkin harjoittelun hyvin antoisaksi, sillä opin joka päivä jotain uutta, erityisesti käytännönläheiseltä suunnalta, jota en opintojen kautta ole saanut. Olen jo lyhyessä ajassa hahmottanut sen, että sopimuksia laatiessa pienet vivahde-erot on myös hyvä huomata.

Harjoittelu on jo lyhyessä ajassa herättänyt ajatuksia omasta urapolustani. Opintojani olen painottanut sopimusoikeuden ja IPR-asioiden suuntaan ja jo lyhyt aika GTK:lla on osoittanut, että näiden parissa haluan myös tulevaisuudessa työskennellä. Tästä syystä koenkin, että GTK on vain vahvistanut omaa kiinnostustani ja innostustani näiden teemojen parissa. Voin myös jo tässä vaiheessa harjoittelua suositella GTK:ta muille opiskelijoille. Olen kokenut, että täällä saa itse tehdä ja mahdollisuudet oppia ovat erittäin hyvät.

Lisätietoa

Tutustu tarkemmin korkeakouluharjoitteluun GTK:ssa

Jaa:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa WhatsAppissa
TilaaGTK-uutiskirje
  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Palvelut
  • Tutkimus
  • Tämä on GTK
  • Asiantuntijat
  • Ura GTK:ssa
  • Medialle
  • Yhteystiedot

Geologian tutkimuskeskus tuottaa puolueetonta tutkimustietoa ja palveluita yhteiskunnan ja elinkeinoelämän tarpeisiin vauhdittamaan siirtymää kestävään, hiilineutraaliin maailmaan. GTK on työ- ja elinkeinoministeriön alainen tutkimuslaitos.

Geologian tutkimuskeskus

Vuorimiehentie 5, PL 96, 02151, Espoo
Puhelin (vaihde): 029 503 0000
GTK:n toimipisteet ›

Ota yhteyttä › Tilaa uutiskirje ›
  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Instagram
  • Tietosuoja
  • Saavutettavuusseloste
  • Tietoa sivustosta
  • Evästeet