Webinaari: Kivijalka kestävälle tulevaisuudelle ‒ geologia luonto- ja ilmastotavoitteiden tukena

Ajankohta: 09.04.2025Sijainti: Verkossa

Vihreä hehkuva maapallo sijaitsee metsässä kasvien keskellä.

Aika: ke 9.4.2025 klo 9.00-10.00
Paikka: Webinaari, ennakkoilmoittautuminen

Geologia on olennainen osa ympäristöämme ja sen monimuotoisuutta. Mitä annettavaa geologialla on maa- ja vesialueiden kestävään käyttöön? Globaalit ympäristöhaasteet, kuten ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen, edellyttävät toimia ja uusia ajattelutapoja eri sektoreilla.

Tässä webinaarissa asiantuntijat valottavat, mitä geologialla on tarjota matkalle kohti kestävämpää maankäyttöä, terveitä ekosysteemejä ja elinympäristömme turvaamista. Mitä geologialla on annettavaa ilmastotavoitteiseen ja ennallistamisasetuksen kansalliseen toimenpidesuunnitelmaan?

Tule mukaan webinaariin kuulemaan hiilivarastoista ja hiilinieluista, geo- ja biodiversiteetin yhteydestä sekä maa-, sisävesi- ja merialueiden kestävästä käytöstä. Mukana on myös rakentamisen näkökulma aiheeseen kivi- ja maa-ainesten kiertotalous.

Kenelle: Päätöksentekijät, asiantuntijat ja kaikki ympäristöstä ja geologiasta kiinnostuneet.

Ilmoittautuminen

Webinaari on maksuton. Ilmoittaudu ja varmista paikkasi yhteen webinaariin tai koko sarjaan. Ilmoittautuneet saavat materiaalit ja pääsyn tallenteeseen kahden viikon ajan webinaarin jälkeen. Webinaari pidetään suomeksi.

Lisätietoja: events@gtk.fi

Ilmoittaudu tapahtumaan

Ohjelma

Kestääkö ympäristömme – geotieto osana luonto- ja ilmastotavoitteita
Jaana Jarva, johtava asiantuntija, GTK

Veden peittämien alueiden geodiversiteetti
Anu Kaskela, erikoistutkija, GTK

Hiilinielut ja hiilivarastot maalta merelle
Liisa Maanavilja, erikoistutkija, GTK

Maaperän hyvinvointi ja maankäytön riskienhallinta
Timo Tarvainen, erikoistutkija, GTK

Case: Kivi- ja maa-ainesten kiertotalous takaa resurssiviisaan rakentamisen
Katriina Juvonen, geologi, GTK

Jaana Jarva

Jaana Jarva

Johtava asiantuntija Jaana Jarva työskentelee ympäristögeologian, hydrogeologian ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen parissa. Hän toimii myös Luontopaneelin jäsenenä sekä Eionet-verkostossa maaperän temaattisessa työryhmässä.

Anu Kaskela

Anu Kaskela

Erikoistutkija Anu Kaskela käsittelee, analysoi ja kehittää merigeologista informaatiota ja tuotteita. Hänen kiinnostukseen kohteenaan on erityisesti geodiversiteetti, merenpohjan ympäristö, aineistojen harmonisointi ja paikkatietomenetelmien hyödyntäminen.

Liisa Maanavilja

Liisa Maanavilja

Erikoistutkija Liisa Maanavilja on suoekologian asiantuntija. Hän on tutkinut ojituksen ja ennallistamisen vaikutuksia suoekosysteemin rakenteeseen ja toimintaan sekä eri käytöissä olevien turvemaiden kasvihuonekaasupäästöjä. Tällä hetkellä hän on mukana luomassa suuntaviivoja turvemaiden kestävään käyttöön.

Timo Tarvainen

Timo Tarvainen

Erikoistutkija Timo Tarvainen työskentelee erityisesti maaperän geokemiallisten taustapitoisuuksien ja geokemiallisen tiedon ympäristösovelluksien parissa. Hän toimii myös Eionet-verkostossa maaperän temaattisessa työryhmässä sekä GTK:n oman tieteellisen julkaisusarjan Geological Survey of Finland, Bulletin tieteellisenä toimittajana.

Katriina Juvonen

Katriina Juvonen

Geologi Katriina Juvosen osaamisalueena on rakennetun ympäristön maaperägeologia ja savialtaat, pohjatutkimusaineisto ja maaperän 3D-mallintaminen. Lisäksi hän tutkii saven hyötykäyttömahdollisuuksia ja kiertotaloutta.

Webinaari on osa Maamme hyväksi webinaarisarjaa

Tulevaisuudessa puhtaan energian ja hiilinielujen tarve kasvaa, raaka-aineiden omavaraisuuden merkitys vahvistuu ja ympäristövaikutusten hallinta ratkaisee. Kuljemmeko ilmasto- ja ympäristötavoitteissa samaan suuntaan? Mineraalivarat ohjaavat geopolitiikkaa – mikä on Suomen rooli? Haaskaammeko louhimamme mineraalit? Voiko energiasiirtymän toteuttaa ilman geologiaa?

Geologian tutkimuskeskus GTK:n seitsemän webinaarisarja pureutuu aikamme haasteisiin, joita geologia auttaa ratkaisemaan. Tiiviissä tunnin paketissa saat tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi.

Tutustu koko sarjaan ja ilmoittaudu haluamiisi webinaareihin samalla kertaa.

Webinaarisarja Maamme hyväksi