Magneettierotus

Magneettierotus on yksi rikastuksen perusmenetelmistä. Sitä käytetään erilaisia magneettisia ominaisuuksia omaavien mineraalien erottamiseen. Tyypillisesti erotusmenetelmää käytetään rautamalmien rikastuksessa. Toinen vaihtoehto on hyödyntää magneettierotusta erilaisten kombinaatioprosessien osana.

GTK Mintecissä on magneettierotustutkimukseen monipuoliset laitteistot ja kokemusta erilaisten malmien ja muiden materiaalien rikastamisesta. Tutkimusta tehdään sekä laboratoriopanoskokeilla että jatkuvatoimisilla koetehdasajoilla.

Perustutkimukseen on käytettävissä Davis Tube (DT) -erotin ja Frantz-erotin mineralogisten näytteiden testaamiseen. Näytteiden ominaisuuksien määrittelyyn hyödynnämme Satmagan-magnetiittianalysaattoria.

Erottimien kenttien mittausta varten käytössämme on Bellin gaussimittari.

Laboratoriotutkimuslaitteistomme muodostavat konventionaaliset Salan heikkomagneettierottimet ja kuivat neodyymihihnaerottimet. HGMS-erotuksia suoritetaan Salan erottimella, jonka max. kenttävoimakkuus on 2 T. Kuivien neodyymihihnaerottimien kenttävoimakkuus on voimakkaimmillaan n. 1 T.

Koetehtaalla erotuksiin on käytettävissä kuiva palamalmierotin, konventionaaliset heikkomagneettirummut ja uusimpina erotintyyppeinä jatkuvatoimiset SLon korkeamagneettikenttäiset erottimet (high gradient magnetic separator), joissa maksimi kenttävoimakkuus on n. 1 T.