Euroopan kriittisten raaka-aineiden tiedossa olevista esiintymistä on laadittu kartat
Euroopan geologian tutkimuskeskukset ovat yhteistyössä laatineet kartat kriittisten raaka-aineiden (CRM) tällä hetkellä tiedossa olevista esiintymistä Euroopassa. Toinen kuvaa esiintymiä maa-alueilla ja toinen merialueilla.
Euroopan unioni on listannut kriittiset raaka-aineet, joilla on suuri taloudellinen merkitys Euroopalle ja joiden toimitushäiriön riski on suuri. Niitä tarvitaan esimerkiksi akkuihin ja sähkömoottoreihin.
Geologian tutkimuskeskus GTK on yhdessä muiden Euroopan geologian tutkimuskeskusten kanssa laatinut kartat tällä hetkellä tiedossa olevista kriittisten raaka-aineiden esiintymistä Euroopassa. Sekä maa-alueille että merialueille tehtiin oma karttansa ja niissä esitetään vain keskikokoiset ja sitä suuremmat esiintymät.
Maa-alueiden CRM-esiintymiä kuvaavassa kartassa on Suomen osalta 67 eri mineraaliesiintymää,, kriittisinä raaka-aineina antimoni, arseeni, beryllium, grafiitti, koboltti, kupari, litium, mangaani, niobium, nikkeli, fosfaatti, platinametallit, harvinaiset maametallit, skandium, titaani ja vanadiini. Näistä Suomessa tuotetaan tällä hetkellä kobolttia, kuparia, nikkeliä, fosfaattia, platinametalleja sekä lisäksi maasälpää.
Merialueilla Suomenlahdesta ja Pohjanlahdesta tunnetaan lukuisia mangaaniesiintymiä, mutta niitä ei tällä hetkellä hyödynnetä. Ne ovat rauta-mangaanisaostumia, joissa on myös fosfaattia ja harvinaisia maametalleja suurina pitoisuuksina.
Lisätiedot
Maa-alueiden CRM-esiintymäkartta
Merialueiden CRM-esiintymäkartta
EU:n listaamat kriittiset ja strategiset raaka-aineet
Jussi Pokki, erikoisasiantuntija
Geologian tutkimuskeskus GTK
jussi.pokki@gtk.fi
puh. 029 503 2229
Geological Service for Europe -projektiin (GSEU) liittyvät kysymykset
Soile Aatos, geologi
Geologian tutkimuskeskus GTK
soile.aatos@gtk.fi
puh. 029 503 3778
Geological Service for Europe -projekti (GSEU)
Vastuuvapauslauseke: Euroopan unionin rahoittama projekti. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai Euroopan ilmasto-, infrastruktuuri- ja ympäristöasioiden toimeenpanoviraston (CINEA) kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.