Mineraalisten raaka-aineiden haasteita ratkottiin yli projektirajojen – EU SuperCluster -tapahtuma toi yhteen yli 120 osaajaa

Geologian tutkimuskeskus GTK ja sen koordinoima Exploration Information System (EIS) -projekti järjesti syksyllä EU SuperCluster Lapland Geoconference -tapahtuman Rovaniemellä. Se kokosi yhteen yli 120 osaajaa jakamaan tietoa ja keskustelemaan mineraalisten raaka-aineiden haasteista, joita on tarpeen ratkoa yhdessä. Mukana oli tutkimusorganisaatioiden, yliopistojen ja yritysten edustajia. Tällaisen kokoluokan, yli projektirajojen kokonaisuutta katsova tapaaminen on ainakin tähän mennessä ollut harvinaisuus.

Kolme henkilöä kuvassa ovat mikrofonin takana ja hymyilevät.

”Kriittisiin raaka-aineisiin liittyvät haasteet ovat monitahoisia ja rajoja ylittäviä. Tämän vuoksi halusimme järjestää keskustelevan yhteistyötapahtuman EU-projektien ja yritysten kesken. On tärkeää nähdä mitä muut ovat kehittäneet tai kehittämässä kriittisiin raaka-aineisiin liittyen. Tätä keskustelua ei voi koskaan olla liikaa”, sanoo tutkimusprofessori Vesa Nykänen, GTK:lta.

Tapahtuma oli jaettu viiteen pääaiheeseen: innovatiiviset mineraalipotentiaalin kartoituksen menetelmät; kaukokartoitus malmin etsinnässä ja kaivostoiminnassa; ympäristön, sosiaalisen ja hallinnollisen ulottuvuuden (ESG) huomioiminen malminetsinnässä ja kaivostoiminnassa; kriittisten raaka-aineiden saatavuus ja malminetsinnän uudet alueet.

Tutkimustaan esittelivät mm. 23 Euroopan unionin tutkimusohjelmien eli Horisontti 2020 tai Horisontti Eurooppa -rahoitusta saanutta projektia. Puhujia oli myös teollisuudesta sekä muista alan organisaatioista. Tapahtumaan osallistui 124 osallistujaa teollisuuden asiantuntijoita, tutkijoita ja muita ammattilaisia ympäri maailman.

Lisätiedot

Tunnelmia tapahtumasta (ml. video) Exploration Information System (EIS) -projektin verkkosivulla

Tapahtumaan jätetyt abstraktit on julkaistu GTK:n raporttina

Vesa Nykänen, tutkimusprofessori, EIS-projektin koordinaattori
Geologian tutkimuskeskus
vesa.nykanen@gtk.fi