Siirry sisältöön

Geologinen paikanvalinta

Laitoksen koko elinkaaren kattava turvallisuus on ydinenergiasektorin peruslähtökohta. Hyvin suoritettu paikanvalinta on ensimmäinen ja tärkeä askel tämän varmistamiseksi. Geologinen paikanvalinta tähtää turvallisen alueen käyttämiseen. Varsinkin ydinlaitoksen ollessa kyseessä pitkäaikaisturvallisuudessa on huomioitava geologiset vaikuttavat tekijät, kuten alueen tektoninen stabiilisuus, kallion laatu ja kivilaji, geokemia sekä pohjavesi.

Konseptikuva laitoksen tai ydinjätteen loppusijoituksen geologisesta paikanvalinnasta. Suomen kartalla korostettuna valittu tutkimusalue, josta edetään tarkempaan paikkatarkasteluun ja lopuksi soveltuvan paikan valintaan.

Palvelun hyödyt

Geologisen paikanvalinnan selvitykset valitulle alueelle

Asiantuntijamme tekevät geotieteelliseen osaamiseen perustuvan selvityksen, jota voidaan käyttää niin paikanvalinnassa kuin jatkotutkimusten suunnittelussa. Kyseessä voi olla Suomen mittakaavassa etsittävästä alueesta, asiakkaan vaihtoehtojen punnitsemista määrätyltä alueelta tai yksittäisen kohteen soveltuvuusarvio.

GTK:n riippumattomuus tukee projektin hyväksyttävyyttä

Riippumattomana tutkimuskeskuksena pohjaamme asiantuntemuksemme tieteelliseen tutkimustietoon, mikä luo perustaa projektin hyväksyttävyydelle.

Asiantuntemusta viranomaisten kanssa toimimiseen

Asiantuntijamme auttavat vaadittavan viranomaisdokumentoinnin laadinnassa geologisten selvitysten ja kysymysten osalta.

Geologinen paikanvalinta takaa projektin onnistumisen

GTK tarjoaa geologisia paikanvalintapalveluja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitukseen sekä ydinvoimaloiden ja muiden laitosten rakentamiseen soveltuvien alueiden valintaan. Aluksi arvioidaan olemassa olevan tutkimuksen perusteella kallioperän yleistä soveltuvuutta laitosrakentamiseen. Tämän jälkeen määritellään kansainvälisiin ohjeisiin ja viranomaisohjeisiin perustuvat geologiset kriteerit, joiden pohjalta selvitetään suunniteltuun toimintaan sopivat kohteet. Lopuksi yhteistyössä asiakkaan ja muiden toimijoiden kanssa valitaan ne kohteet, joilla käynnistetään varsinaiset paikkatutkimukset.

Ydinlaitoksen paikanvalinta on moniammatillista yhteistyötä, johon GTK:lla on Suomessa ainutlaatuista osaamista.

Riippumattoman asiantuntijan tutkimukseen ja projektikokemukseen perustuva selvitystyö tukee koko projektin onnistumista. Projektin osa-alueet on määriteltävissä asiakkaan tarpeiden mukaan, mutta lähtökohtaisesti geologinen paikanvalinta sisältää seuraavat osa-alueet:

  • Geologisten olosuhteiden soveltuvuusarviointi
  • Geologisten paikanvalintakriteerien määrittely
  • Tutkimuksen suunnittelu ja koordinointi
  • Tietojen analyysi ja tiedonhallinta
  • Raportointi

GTK:lla on osaamista huomioida koko paikanvalintatutkimusten kokonaisuus. Palveluihimme kuuluvat geokemian, rakennegeologian ja hydrogeologian tutkimukset ja kokonaisuuden arviointi. Asiantuntijamme ottavat huomioon myös tulevat ilmastovaihtelut ja niiden vaikutukset valittuun alueeseen. Pystymme määrittämään paikanvalinnan erityispiirteet erityistä huolellisuutta vaativissa kohteissa vaatimusten mukaisesti ja turvallisesti.

Huolellinen paikanvalinta ennakoi turvallisuutta

Ydinlaitoksen paikanvalinnassa sijoituskohteen on oltava turvallinen päästöjen rajoittamiseksi ja onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Varsinkin ydinjätteen loppusijoituksen kohdalla turvallisuutta arvioidaan useiden sukupolvien mittakaavassa.

Paikanvalinnalla ratkaistaan SMR-laitosten toteutuminen

Ydinlaitosten paikanvalinta ovat uudella tavalla ajankohtaista pienten modulaaristen ydinvoimalaitosten (SMR) kehityksen edetessä. Valitsemalla turvalliset sijoituskohteet sekä SMR-laitoksille että niiden käytetyn polttoaineen loppusijoitukselle voidaan kehitystyö viedä käytäntöön. Jos loppusijoitus on ratkaisematta, SMR-laitokset eivät voi edetä toteutukseen.

Tutkijan kädessä mittauslaite, jolla hän tutkii kallioperää merenrannalla aurinkoisena päivänä.

Vähähiilinen energiantuotanto edellyttää paikkatutkimuksia

Ydinvoima on vähähiilinen energiamuoto, jossa päästöt rajautuvat polttoaineen tuotantoon ja laitosten rakentamiseen ja käyttöön. Tekniikan kehittyessä tuotannossa siirrytään yhä lähemmäs nollapäästöjä. Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen ydinenergialla edellyttää turvallisia laitospaikkoja ja ydinjätteen turvallista loppusijoittamista. Paikkatutkimuksia tarvitaan myös kallioon sijoitettavien vetyvarastojen toteuttamiseen.

ASIAKASTARINA

Posiva Oy – Geologisesta tutkimustiedosta kestävään ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisuun

Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja Posiva Oy ovat tehneet pitkän yhteistyön ydinpolttoaineen loppusijoittamisen tutkimuksessa. Tuloksena Suomessa otetaan käyttöön ensimmäisenä maailmassa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisu, jossa keskeisintä on vastuullisuus ja pitkäaikaisturvallisuus.

Tutkittua tietoa aiheesta

Tutustu syvemmin aiheeseen tieteellisten julkaisujen ja artikkeleiden, tutkimustyöraporttien ja tutkimusprojektien kautta.

Geological siting considerations for small modular reactors and related nuclear waste disposal concepts in Finland (pdf)

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme palaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Ryhmäpäällikkö
+358295030089
Erikoisasiantuntija
+358295030127

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje.