Siirry sisältöön

Luonnonanalogiat ja ydinjätteen loppusijoittamisen pitkäaikaisturvallisuus

Ydinjäte on luonnolle haitallista satoja tuhansia vuosia – tämän aikajänteen prosesseja voidaan tutkia geologian avulla ja mahdollistaa turvallinen ydinjätteen loppusijoitus. Geologiset luonnonanalogiatutkimukset ovat tieteellisen tärkeytensä lisäksi myös usein ainoa väline, jolla loppusijoittamiseen liittyvistä aikajänteistä voidaan välittää tietoa kaikille projektin sidosryhmille.

Tutkijoita kuvattuna ylhäältä päin merenrannalla kartoittamassa kallion siirrosta.

Palvelun hyödyt

Luonnonanalogiatutkimukset mahdollistavat ydinjätteen loppusijoittamisen

Luonnonanalogiatutkimukset antavat tieteellistä tutkimustietoa ja aineistoja, joita hyödynnetään ydinjätteen loppusijoituskonseptien suunnittelussa ja turvallisuusperusteluissa.

Materiaalit pitkäaikaispysyvyyden esittämiseen

GTK:n asiantuntijat tuottavat asiakkaalle visuaalista ja muuta materiaalia, jolla voi konkretisoida kallioperän, pohjavesiolosuhteiden ja erilaisten loppusijoituskomponenttien pitkäaikaispysyvyyttä.

Pitkäaikaisturvallisuuden arviot vaihtoehtoisille materiaaleille

Tutkimusten avulla voidaan optimoida materiaaleja ja kehittää vaihtoehtoisia materiaaleja, joille tehdään myös pitkäaikaisturvallisuusarviot. Asiakas saa askelmerkit, miten hyödyntää olemassa olevaa tieteellistä aineistoa kattavasti oman projektin tarpeisiin.

Pitkä tarkasteluväli havainnollistaa loppusijoituksen turvallisuutta

Luonnonanalogiatutkimuksissa käytetään hyväksi erilaisia geologisia kohteita tai olosuhteita, joissa on yhtäläisyyksiä loppusijoituslaitoksen tai sen tulevaisuudessa kohtaamien kuormitusten kanssa. Tällä tavalla saadaan arvioinnin piiriin pitkät geologiset ajanjaksot ja geologisten prosessien monimuotoisuus.

Havaintojen perusteella voidaan arvioida muun muassa lyhytkestoisten laboratoriokokeiden tuloksia ja kehittää erilaisia malleja. GTK:n kansainvälisissä tutkimusprojekteissa on kerätty tietoa esimerkiksi uraanin kulkeutumisesta kallioperässä, bentoniitin ja kuparin käyttäytymiseen liittyvistä kysymyksistä sekä jääkausien vaikutuksista kallioperään ja pohjavesiolosuhteisiin.

Luonnonanalogiatutkimukset tukevat turvallisuusperustelun laadintaa.

Tutkimusprojekteissa tuotetaan geotieteellistä taustatietoa loppusijoituskonseptien suunnitteluun ja loppusijoituspaikkojen turvallisuusperusteluja varten. Tutkimuksemme tuottaa myös uutta perustietoa maankamarasta ja sen dynamiikasta pitkällä tarkasteluvälillä.

Palvelu sisältää:

  • Tutkimusprojektien suunnittelun ja toteutuksen
  • Projektien koordinaation
  • Julkaisutoiminnan ja raportoinnin
  • Strategisen suunnittelun, tiedon keräämisen ja analyysin

Ydinjätteen loppusijoittaminen on globaali kysymys

Ydinvoima on vähähiilinen energiantuotantomuoto, jolla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita ja näin vähentää ilmastopäästöjä. Ydinjätteen loppusijoittaminen ratkaisee ydinvoiman tuotantoon liittyvän jätehuollon. Tällä tutkimusalueella on soveltamiskohteita maailmanlaajuisesti.

Luonnonanalogiatutkimukset sopeutumisen välineenä

Luonnonanalogiatutkimukset auttavat sopeutumaan muutoksiin ja mahdollistavat ratkaisuja myös uusien teknologioiden haasteisiin. Esimerkiksi juuri nyt nopeasti kehitettävistä pienydinvoimaloista (SMR) syntyvät jätteet saattavat tarvita modifikaatioita loppusijoitusratkaisuihin.

Rakoillut kalliokieleke merenrannalla ylhäältä päin kuvattuna.

ASIAKASTARINA

Posiva Oy – Geologisesta tutkimustiedosta kestävään ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisuun

Geologian tutkimuskeskus (GTK) ja Posiva Oy ovat tehneet pitkän yhteistyön ydinpolttoaineen loppusijoittamisen tutkimuksessa. Tuloksena Suomessa otetaan käyttöön ensimmäisenä maailmassa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusratkaisu, jossa keskeisintä on vastuullisuus ja pitkäaikaisturvallisuus.

Tutkittua tietoa aiheesta

Tutustu syvemmin aiheeseen tieteellisten julkaisujen ja artikkeleiden, tutkimustyöraporttien ja tutkimusprojektien kautta.

Resilience in knowledge management – the case of natural analogues in radioactive waste management

Michigan International Copper Analogue (MICA) project – Phase I (pdf)

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme palaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Johtava asiantuntija
+358295032238
Ryhmäpäällikkö
+358295030089

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje.