Gruvdrift som utgår från cirkulär ekonomi har många fördelar – företag och forskningsorganisationer utvecklar metoder för att genomföra den
Cirka 75 procent av det avfall som produceras i Finland är utvinningsavfall med låg återvinningsgrad. Det är viktigt för både samhället, ekonomin och miljön att minska mängden avfall och höja återvinningsgraden. Geologiska forskningscentralen GTK leder ett projekt där man tillsammans med forskningsorganisationer och företag kommer att börja utveckla metoder för att integrera gruvprojekt i cirkulär ekonomi redan i planeringsskedet.

Gruvindustrin grundar sig ofta på linjär ekonomi och separata processer. Förenklat innebär detta att företaget anlägger en gruva, äger helheten, tillvaratar de värdeämnen som behövs och deponerar en stor mängd avfall, bl.a. som gråberg och anrikningssand.
För att möjliggöra en mer hållbar gruvdrift bör man beakta cirkulär ekonomi redan i planeringsskedet. Det är lättare att genomföra cirkulär ekonomi om man avstår från den linjära ekonomin och öppnar processer för andra industribranscher. Projektet Gruvdrift som integrerats i den cirkulära ekonomin (CINTEM) underlättar utnyttjandet av sidoströmmar med en ny informations- och planeringsmodell. Det förbättrar återvinningsgraden, minskar miljöriskerna och ökar den ekonomiska nyttan.
”Vårt projekt har ett unikt tillvägagångssätt. Vi kan minska avfall såsom anrikningssand och gråberg, öka återvinningen av brutet material, förbättra det slutliga avfallets kvalitet samt göra det lättare att utnyttja gamla deponier för utvinningsavfall till exempel som källor till kritiska råvaror” säger forskningsprofessor Tommi Kauppila vid GTK.

I projektet utvecklas inkluderandet av data som möjliggör cirkulär ekonomi i förekomst- och brytningsmodeller, dataflöden och metoder för brytning och anrikning, nya mineralprodukter, tillvaratagandet av nya värdeämnen, cirkulation av material i gruvorna och utveckling av nya ekosystem och affärsmodeller för att möjliggöra en ekonomiskt lönsam integrering i cirkulär ekonomi. Inom projektet bedrivs ett nära internationellt samarbete bl.a. med Chile och Australien.
I samarbetet deltar förutom forskningsorganisationer även företag. Co-Innovation-projektet finansieras av Business Finland. Projektet som pågår i två och ett halvt år inleddes i början av 2025.
CINTEM-konsortiet består av fyra universitet och forskningsinstitut:
- Geologiska forskningscentralen (koordinator)
- Teknologiska forskningscentralen VTT
- LUT-universitetet
- Uleåborgs universitet
Företag som deltar med egna utvecklingsprojekt
- Tapojärvi Oy och Hannukainen Mining Oy
- Sokli Oy
- AFRY Finland Oy
- Betolar Oy
- Lateral Engine Oy
- IMA Engineering Oy
I projektet deltar även
- Weeefiner Oy
- Normet Oy
- LKAB Minerals Oy
Mer information
Tommi Kauppila, forskningsprofessor
Geologiska forskningscentralen GTK
tommi.kauppila@gtk.fi
tfn 029 503 3710