Resultaten från hyperspektrala avbildningar av borrkärnor finns tillgängliga – nya objekt får föreslås
Geologiska forskningscentralen har genomfört hyperspektrala avbildningar av borrkärnor sedan 2018. Målet är att skapa ett digitalt borrkärnarkiv. Nu är en del av avbildningen klar och resultaten är tillgängliga. Avbildningen fortsätter ännu i år och förslag till nya avbildningsobject tas emot.
Hyperspektral avbildning erbjuder en undersökningsmetod utan kontakt som ger ett snabbt, icke-förstörbart prov till stöd för traditionell loggning av borrkärnor. Information som samlas in på detta sätt är till stor hjälp för arbetet med att rapportera om borrkärnor. Vid tolkning behövs till exempel analysinformation. Under hela processen är den geologiska synpunkten viktig.
GTK har under åren 2021–2022 skannat över 80 km material från GTK:s borrkärnarkiv om malmgeologiska intressanta objekt från hela Finland. Information om skannade borrkärnor har lagts till i karttjänsten Mineral Deposits and Exploration under namnet “Hyperspectral drill core image data”.

Föreslå nya skanningsobjekt
Den sista stora planerade skanningskampanjen kommer att äga rum år 2023. I enlighet med GTK:s strategi skannas i första hand de miljöer där batterimineraler förekommer. Aktörerna inom sektorn har ännu i år möjlighet att föreslå viktiga och intressanta objekt att ta med i skanningarna. En förutsättning är att det om objektet finns offentligt borrkärnmaterial som arkiverats i GTK:s riksomfattande borrkärnarkiv.
Skicka dina förslag till skanning av batterimineraler och/eller borrkärnor i andra objekt du anser centrala som ingår i GTK:s borrkärnarkiv mellan 10.7.2023–18.8.2023. Bland förslagen till borrkärnmaterial väljer GTK ut dem som lämpar sig för mätningar.
Hyperspektral avbildningen genomförs inom ramen för GTK:s självfinansierade projekt Mineralsystem och metoder för materialkarakterisering (MinMatKa).