Geoenergialoikka

Projektin tutkimusalue
Energiasiirtymä Geofysiikan sovellukset
Projektin kesto
01.01.2024 - 30.06.2026
Verkkosivusto
https://projektit.gtk.fi/geoenergialoikka/

Esittely

Geoenergialla – maan sisäsyntyisellä energialla – ja sen tehokkaammalla hyödyntämisellä on tärkeä rooli vihreän energiasiirtymän edistämisessä. Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää fossiilisten polttoaineiden käytön merkittävää vähentämistä ja turpeen energiakäytöstä luopumista. Uusiutuvia, polttoon perustumattomia energiaratkaisuja tarvitaan kipeästi – pohjoisilla leveysasteilla ennen kaikkea lämmöntuotannossa.

Geoenergialoikka-projektin tavoitteena on edistää vähähiilisen geoenergian kokonaisvaltaista hyödyntämistä maakunnissa ja samalla vahvistaa niiden energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Tähän pyritään laajalla keinovalikoimalla ja GTK:n, korkeakoulujen ja sidosryhmien välisellä yhteistyöllä. Tutkimusprojektin keskiössä ovat:

  • kallioperään poratut keskisyvät (600–800 m) lämpökaivot ja niiden ympärille rakennettavat pysyvät TKI-ympäristöt hankemaakunnissa (Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Kymenlaakso)
  • geoenergian opetuskokonaisuuden ja hybridienergiatutkimuksen kehittäminen
  • kustannustehokkaiden mittausmenetelmien kehittäminen
  • geotieteelliset tutkimukset kallioperän ominaisuuksien selvittämiseksi, erityisesti porausta haittaavien heikkousvyöhykkeiden ennakoivaan tunnistamiseen
  • porausprosessin tehostaminen tekoälyllä
  • lämpöpumpun digitaalinen kaksonen
  • geoenergian lämmöntuotannollisten mahdollisuuksien selvittäminen valikoiduissa pilottikohteissa

Edistämällä edellä mainittuja asioita samanaikaisesti saadaan aikaan geoenergialoikka, jonka myötä geoenergian ja erityisesti keskisyvien lämpökaivojen taloudellinen kannattavuus paranee uusien tekniikoiden ja toistettavuuden myötä. Projektin lopputulemana pyritään tarjoamaan parempia suunnittelutyökaluja, parempaa lähtötietodataa ja laajempaa osaamista keskisyviin lämpökaivoihin perustuvien ratkaisujen onnistuneeseen ja kustannustehokkaaseen toteuttamiseen. Samalla tavoitellaan investointihalukkuuden kasvua keskisyvään geoenergiateknologiaan ja työllisyyden kohenemista geoenergia-alan suunnittelijoiden ja poraajien tarpeen kasvaessa.

Projektin käytännön toteutus tapahtuu Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kymenlaakson maakunnissa. Lisäksi projektissa on ylimaakunnallinen osio.

Toteuttajat: Geologian tutkimuskeskus (GTK), päätoteuttaja, koordinaattori
Centria-ammattikorkeakoulu, osatoteuttaja
Oulun ammattikorkeakoulu OAMK, osatoteuttaja
Oulun yliopisto, osatoteuttaja
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, osatoteuttaja

Projektin vetovastuu: Geologian tutkimuskeskus (projektin päätoteuttaja ja koordinaattori)

Projektin osatoteuttajat: Projektin osatoteuttajat ovat Centria-ammattikorkeakoulu (Centria AMK), Oulun Ammattikorkeakoulu (OAMK), Oulun yliopisto, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu (XAMK)

Rahoittaja: Keski-Pohjanmaan liitto, päärahoittaja
Pohjois-Pohjanmaan liitto
Kymenlaakson liitto

Rahoituslähde: Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, JTF (Just Transition Fund) Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto, Turpeesta luopumisen alueellisesti oikeudenmukainen siirtymä. Pää- ja osatoteuttajat osallistuvat omarahoitusosuuksilla

Yyhteyshenkilöt: Annu Martinkauppi (projektipäällikkö) ja Aleksi Rantanen (tutkimuskoordinaattori)


Projektilistaukseen