Siirry sisältöön

Geologinen näytearkisto ja tutkimuspalvelut

GTK:lla on tarjolla tietoa Suoman kallioperästä kairasydännäytteinä yli 3,6 miljoonan metrin verran. Lisäksi arkistosta löytyy ohuthieitä, moreenigeokemiallisia näytteitä sekä museokivinäytteitä. Osa kairasydännäytteistä on jo hyperspektrikuvannettu digitaaliseen muotoon.

Henkilö tutkii luupilla kallioperästä kairattuja näytteitä puisella tutkimuspöydällä.

Palvelun hyödyt

Olemassa olevat näytteet ja analyysit auttavat paikallistamaan mineraaleja kustannustehokkaasti

Kairasydän- ja ohuthienäytteet sekä moreenigeokemialliset näytteet auttavat paikallistamaan mineraalipotentiaalisia alueita kustannustehokkaasti.

GTK:n asiantuntijat auttavat tutkimisessa ja analysoinnissa

Geologinen osaaminen näytteiden analysoinnissa on olennaista. Asiakas voi halutessaan ostaa GTK:lta apua tutkimiseen ja analysointiin.

Henkilö tutkii mikroskoopilla kallioperästä kairattuja näytteitä puisella tutkimuspöydällä.

GTK:n geologinen näytearkisto vastaanottaa malminetsinnässä, kaivostoiminnassa ja kalliorakentamisessa syntyvät edustavat kairasydämet kaivoslain mukaisesti. Arkistoa on jo monen vuosikymmenen ajalta.

Näiden jo kairattujen sydämien tutkiminen säästää rahaa ja aikaa. Vaikka kairauksella on pieni ympäristöjalanjälki, kannattaa ainakin aloittaa valmiista näytteistä ja vähentää näin kairausta luonnossa.
Kairasydänten ottopaikat ja näytesyvyydet löytyvät Mineral Deposits and Exploration -karttapalvelusta.

Kairasydämiä ja moreeninäytteitä voi tutkia itse tai ostaa loggaus- ja näytteenottopalvelun. Myös aiempien analyysien data on ostettavissa.

Ohuthiearkiston hieistä voi varmistaa esim. metallimineraalit

GTK:lla on vähintään 50 0000 ohuthiettä. Suurimmasta osasta löytyy hiekortti, joka kertoo kivilajin ja tärkeimmät mineraalit. Näytteitä voi tulla tutkimaan itse tai ostaa tutkimus palveluna.
Hieistä voi varmistaa metallimineraalit. Tästä tarkemmasta tiedosta on hyötyä esimerkiksi kokonaan uudelle alueelle mentäessä.

Hielaboratorio palvelee hieiden tekemisessä

GTK:n hielaboratoriosta on mahdollisuus teettää omista kivistä tai GTK:n arkiston materiaalista uusia ohuthieitä, kiillotettuja ohuthieitä ja pintanappeja. Niitä voi tehdä sekä ehjästä kivinäytteestä että murskeesta.

Tutustu hinnastoon (pdf)

Hietilauslomake (excel)

Lisätiedot ja tilaukset: hieet@gtk.fi

Moreeninäytteet

GTK:lla on myös moreeninäytteitä ja moreenigeokemiallisia näytteitä ympäri Suomen. Niiden avulla voi löytää isossa mittakaavassa mineraalipotentiaalisia alueita. Täsmällisempään tietoon tarvitaan kairasydämiä ja muuta tutkimusta.

Hyperspektrikuvantaminen tehostaa kairasydänten raportoinnin laatua ja tarkkuutta

Hyperspektrikuvantaminen on nopea, näytettä tuhoamaton menetelmä. Se tapahtuu ilman kontaktia. Se tukee kairasydänloggauksella saatavia tietoja.

GTK on kuvantanut menetelmällä osan arkistostaan. Kuvannettujen kairasydänten paikat löytyvät Mineral Deposits and Exploration -karttapalvelusta.

Asiakas voi myös skannata GTK:n tiloissa omia tai GTK:n arkiston kairasydämiä ulkopuolelta hankittavalla hyperspektriskannerilla.

Lisäpalvelut

GTK:n geologinen näytearkisto sijaitsee Lopella. Tarvittaessa GTK voi toimittaa maksullisena lisäpalveluna näytteitä GTK:n Kuopion tai Rovaniemen toimistolle.

Lopella ja Rovaniemellä on lisäpalveluina mm. ominaispainomittauksia, säteilymittauksia, pXRF-analyysejä kannettavalla mittalaitteella.

Näytteistä voidaan myös teettää hieitä Kuopiossa ja erilaisia tarkempia tutkimuksia, kuten petrofysiikan tutkimuksia, monipuolisin laboratoriolaittein Espoossa tai GTK Mintecissä Outokummussa.

Lisätietoa

Tutkimus- ja näyteaineistot

Kairasydänarkisto

Lähikuva kairasydämestä eli näytteestä, joka on kairattu kallioperästä.
UUTINEN

Hyperspektriteknologia tehostaa kairasydänten raportoinnin laatua ja tarkkuutta

HypeLAP – Hyperspectral Lapland -projektissa tutkittiin hyperspektriteknologian hyödyntämistä malminetsintään Keski-Lapin vihreäkivivyöhykkeellä. Tutkimustulokset korostavat nopean, näytettä tuhoamattoman ja ilman kontaktia tapahtuvan hyperspektrikuvantamisen mahdollisuuksia malminetsinnässä.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme vastaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Ryhmäpäällikkö
+358295030694

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje!