Siirry sisältöön

Kalliopohjavesiselvitykset

Kalliopohjavesiselvitykset mahdollistavat hyvälaatuisen pohjaveden alueilla, joilla ei ole tarpeeksi lähellä olevaa ja käyttökelpoista maaperän pohjavesilähdettä. Kalliopohjavedellä voidaan täydentää muista lähteistä hankittavaa vettä.

Tutkija kaataa vesinäytettä pohjavesiputkesta toisen tutkijan pitelemään näytepulloon, ympärillä metsän puita ja auringonvaloa.

Palvelun hyödyt

Porakaivot parhaille mahdollisille alueille

Tutkimuksella pystytään osoittamaan porakaivojen paikat optimaalisille alueille ja vähentämään kalliiden porakaivojen määrää, joiden antoisuus on huono.

Veden laadun varmistaminen

Asiantuntijamme selvittävät veden laadun ja isotooppikoostumuksen tarkasti sekä arvioivat, mistä vesi tulee porakaivoihin. Näin pyrimme varmistamaan, että porakaivojen vesi ei pääse likaantumaan ja pysyy hyvälaatuisena.

Ainutlaatuinen palvelukokonaisuus Suomessa

GTK tarjoaa ainoana Suomessa kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden alkuvaiheen geofysikaalisista tutkimuksista aina erilaisten skenaarioiden mallintamiseen.

Puhdasta juomavettä kalliosta

Kalliopohjavesiselvitykset ovat monialaista tutkimusta. GTK:n tarjoamissa selvityksissä kartoitetaan soveltuvien porakaivojen paikkaa geofysiikan menetelmillä, tutkitaan porakaivojen antoisuutta sekä selvitetään veden laatua ja kulkeutumisreittejä muun muassa kemiallisilla ja isotooppimenetelmillä. Asiakkaan tarpeen mukaan mallinnetaan lisäksi vedenoton vaikutuksia pohjavesimuodostumaan tai haitta-aineiden kulkeutumista porakaivoihin.

Kalliopohjavesi mahdollistaa hyvälaatuisen veden alueille, joissa ei ole saatavilla maaperän pohjavettä.

Kallioporakaivojen antoisuutta voidaan parantaa

Kalliopohjavesiä käytetään yleisesti yksittäisten talouksien vedenhankinnassa, mutta niillä voidaan ratkaista myös suurempien yhteisöjen vedensaantiongelmia. Paikoin hyvälaatuiset maaperän pohjavesiesiintymät sijaitsevat liian kaukana, eikä veden tuominen niistä ole taloudellisesti kannattavaa. Uusin menetelmin tehtävä kallioporakaivojen ja kaivokenttien paikantaminen vähentää huonon antoisuuden kaivojen määrää ja vähentää niistä syntyviä kustannuksia.

Tutkittua tietoa aiheesta

Tutustu syvemmin aiheeseen tieteellisten julkaisujen ja artikkeleiden, tutkimustyöraporttien ja tutkimusprojektien kautta.

Koillismaan syväreikä ‒ moniulotteista tutkimusta

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme vastaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Erikoisasiantuntija
+358295033630
Ryhmäpäällikkö
+358295033984

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje!