EGT-TWINN – Viron Geologian tutkimuskeskuksen tutkimuskapasiteetin parantaminen

Projektin tutkimusalue
Geoympäristö Energiasiirtymä Geotiedon ratkaisut Kriittisten raaka-aineiden saatavuus
Projektin kesto
01.01.2023 - 31.12.2025
Verkkosivusto
https://egt-twinn.voog.com/en

Esittely

EGT-TWINN projekti saa rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti Eurooppa tutkimus- ja innovointiohjelmasta (puitesopimus numero: 101079459). Kolmivuotisen (1.1.2023 – 31.12.2025) hankkeen koordinaattori on Viron Geologian tutkimuskeskus (EGT). Osallistuvat organisaatiot ovat Geologian tutkimuskeskus (GTK), British Geological Survey (BGS), Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) ja Oulun yliopisto, Oulu Mining School (OMS). EU tukee EGT-TWINN -projektia 1,2 miljoonalla eurolla ja lisäksi Iso-Britannian hallitus rahoittaa hanketta noin 300 000 eurolla.

GTK:n projektipäällikkö on Juha Kaija (ERR) ja projektiin osallistuu tutkijoita seuraavista GTK:n yksiköistä: Energia ja rakentamisen ratkaisut (ERR), Mineraalitalouden ratkaisut (MTR), Geofysiikan ratkaisut (GFR), Ympäristöratkaisut (YMR), Tietoratkaisut (TIR), Henkilöstöhallinto sekä Tiede ja innovaatiot.

EGT-TWINN:n päätarkoituksena on edistää EGT:n geologista tutkimusosaamista tekemällä yhteistyötä alan johtavien tutkimusorganisaatioiden asiantuntijoiden kanssa. Yksi hankkeen painopisteistä on tukea uransa alkuvaiheessa olevia EGT:n nuoria tutkijoita, jotka saavat kokemusta Virolle tärkeiltä geologian aloilta. Näitä ovat: geoterminen energia, kriittisten mineraalien etsintä ja hyödyntäminen, ympäristögeologia ja geologisen tiedon hallinta. Lisäksi EGT-TWINN kehittää EGT:n tutkimushallinto- ja projektiosaamista mukaan lukien projektinhallinta, projektien talous- ja lakiosaaminen, EU-hakemusten kirjoittaminen ja tutkimustiedon levittäminen.

Projektin aikana järjestetään monipuolista koulutusta ja tutkijanvaihtoja. Projektissa on myös kyse yhdessä ja toisilta oppimisesta, sillä kaikkien mukana olevien organisaatioiden henkilöstöllä on mahdollisuus parantaa osaamistaan osallistumalla koulutuksiin virolaisten kollegojen kanssa. Tämä tarjoaa myös erinomaisen tilaisuuden verkostoitua, jonka toivotaan johtavan pitkäaikaiseen tulokselliseen yhteistyöhön projektin päätyttyä. EGT-TWINN järjestää myös kansainvälisiä konferensseja, joissa esitellään projektin tuloksia ja tehdään hanketta tunnetuksi laajemmin.

Projektin erityistavoitteet ovat:

1. Helpottaa ja parantaa yhteistyötä, verkottumista ja yhteistä korkealaatuista tutkimusta EGT:n tutkijoiden ja muiden kumppaneiden välillä.
2. Parantaa EGT:n tutkimuskapasiteettia mm. seuraavissa aihepiireissä: geologisen tiedon kerääminen, digitaaliset työkalut, 3D-visualisointi ja geologinen mallinnus sekä geofysikaalinen tutkimus.
3. Vahvistaa EGT:n geotermisen energiatutkimuksen tietopohjaa.
4. Parantaa Viron geotieteellisen tiedon hallintaa ja saatavuutta.
5. Kehittää ympäristögeologian tutkimuskapasiteettia EGT:ssä ja saada alkuun Viron kaupunkigeokemiallinen perustutkimus.
6. Levittää tietoa ja parantaa tiedonvälitystä Viron viranomaisille, alan ammattilaisille ja suurelle yleisölle.
7. Parantaa EGT:n tutkimushallinto-osaamista, mukaan lukien projektinhallinta, talousanalyysi ja juridiset asiat.
8. Parantaa EGT:n kykyä menestyä kansallisen, EU:n ja kansainvälisen tutkimusrahoituksen hankinnassa.

Tavoitteiden saavuttamiseksi EGT-TWINN on jaettu viiteen työpakettiin (suluissa työpaketin vastuuorganisaatio ja työpaketin päällikkö):

• WP1: Projektin koordinointi (EGT, Heikki Bauert)
• WP2: Geologisen tutkimuksen valmiuksien kehittäminen (BGS, Timothy Kearsey)
• WP3: Huippuosaamisen verkostoituminen (GEUS, Florian Smit)
• WP4: Projektinhallinta- ja hallintotaitojen kehittäminen (GTK, Juha Kaija)
• WP5. Tiedon levitys, viestintä ja tulosten hyödyntäminen (EGT, Kairi Põldsaar)

Yhteyshenkilö: Juha Kaija

Projektilistaukseen