Siirry sisältöön

Rikastusprosessien testaaminen ja kehittäminen laboratoriomittakaavassa

Laboratoriotestaaminen antaa arvokasta tietoa rikastusprosessin toimivuudesta testattavalle materiaalille. Samalla prosessia optimoidaan joustavasti ja kehitetään tarpeen mukaan. GTK Mintecissä laboratoriomittakaavan testit yhdistyvät saumattomasti prosessimineralogiseen ja teollisen mittakaavan rikastustekniseen tutkimukseen. Asiakas voi tilata yhden tutkimuksen tai koko prosessin optimoinnin.

Kuva ylhäältäpäin, kun henkilo käyttää vaahdotuskonetta laboratoriossa.

Palvelun hyödyt

Menetelmien räätälöitävyys mahdollistaa joustavan tutkimuksen

Laboratoriomittakaavan tutkimuspalvelu on räätälöitävissä asiakkaan tarpeeseen, olipa sitten kyseessä yksittäinen tutkimus tai laajempi prosessin optimointi. Tutkimusmenetelmien ja laitteiden valikoima on laaja.

Laboratoriotutkimukset soveltuvat eri kokoisille näytemäärille

Pienempien materiaalimäärien testaaminen on usein kustannustehokasta tutkimuksen alkuvaiheessa. Laboratoriotutkimukset skaalautuvat asiakastarpeen mukaan myös isommille määrille.

Laboratoriotestaus on mahdollista myös kierrätysmateriaaleille

Mineraalien ja metallien lisäksi tutkimusta voidaan tehdä erilaisille kierrätysmateriaaleille kuten rikastushiekoille, metalliteollisuuden tuhkille, pölyille ja kuonille.

Laboratoriotutkimuksen avulla tuotannon vaiheita pystytään testaamaan ja kehittämään joustavasti pienessä mittakaavassa

Mineraaliesiintymän elinkaaren aikana tarvitaan mineralogisia tutkimuksia ja erilaisia rikastuskokeita esimerkiksi malminetsinnän, esiintymän arvioinnin, kaivoksen ja rikastamon suunnittelun sekä tuotteiden laatukontrollin yhteydessä.

Laboratoriomittakaavan rikastustutkimusta tarvitaan myös monenlaisten sekundaaristen raaka-aineiden, kuten teollisuuden kuonien, kaivannaisjätteiden ja rikastushiekkojen rikastettavuuden ja kaupallisen hyödyntämisen arvioimiseen.

Laboratoriomittakaavan tutkimuksella saadaan pienen mittakaavan tulokset, joista saa tärkeää tietoa seuraaviin prosessin vaiheisiin.

Monipuoliset tutkimusmenetelmät ja modernit laitteet

GTK Mintecin prosessilaboratoriossa tehdään asiakastarpeeseen räätälöityjä murskaus-, jauhautuvuus- ja rikastustutkimuksia. Eniten käytetty rikastusmenetelmä on vaahdotus. Tämän lisäksi laboratoriossa tehdään painovoima- ja magneettierotuksia, sekä hydrometallurgisia liuotustutkimuksia. Syanidiliuotus sekä paineliuotus ovat tyypillisiä menetelmiä liuotustutkimuksissa. Myös prosessikemialliset mittaukset, kuten redox-, hydrofobisuus- ja elektrodipotentiaalimääritykset kuuluvat prosessilaboratorion palveluvalikoimaan.

Laboratoriomittakaavassa tehtävän tutkimusvaiheen avulla saadaan alustava käsitys eri yksikköprosessien sekä niiden yhdistelmien toiminnasta ja soveltuvuudesta tutkittavalle syötemateriaalille. Tarvittava näytemäärä on tyypillisesti 30–300 kg riippuen tutkimuksen laajuudesta.

Alan uusimmat innovaatiot, digitalisaatio ja automaatio sekä moderni laitekanta hyödyttävät asiakasta.

 

Kaksi henkilöä käyttää laboratoriolaitteita, jotka ovat rivissä.

Vaahdotus on yleisin rikastusmenetelmä. GTK Mintecin rikastuslaboratoriossa on useita vaahdotuskoneita. GTK:n kehittämä automaattinen vaahdonkuorija takaa tarkasti toistettavat koetulokset.

 

Henkilö kuivaa jauhenäytettä lastan avulla. Pleksin takana olevaa näytettää kuivaa rivi lämpölamppuja.

GTK Mintecin rikastuslaboratorion rikastuskokeiden näytteitä kuivatetaan lämpölevyjen ja lämpölamppujen avulla.

 

Kaksi henkilöä työskentelevät laboratoriolaitteen kanssa. Toinen on kiivennyt korkeammalle tasolla ja toinen säätää laitetta lattiatasosta.

Painovoimaa hyödynnetään eri painoisten mineraalien erottamiseen toisistaan. Kuvassa Knelson-painovoimaerotin.

GTK Mintec - kiertotalouden ja mineraaliprosessoinnin koetehdas- ja laboratoriokokonaisuus

GTK Mintec on ainutlaatuinen palvelukokonaisuus, jossa mineraalialan tutkimuslaboratorioihin yhdistyy teollisen mittakaavan koerikastustehdas, kaivannaisjätteiden pitkäaikaiskäyttäytymisen testausalusta ja rikastushiekka-alue.

Tutustu tarkemmin kokonaisuuteen

GTK Mintecin julkisivu.

Kuvituskuva.
ASIAKASTARINA

Keliber Oy – Mineraalituotannosta tukea ilmastoystävälliseen kehitykseen

Voiko kallioperän mineraalivaroja hyödyntää kestävällä ja kannattavalla tavalla? Keski-Pohjanmaalle litiumin tuotantokokonaisuutta suunnittelevassa Keliberissä uskotaan näin. GTK:n ja Keliberin yhteistyö on kestänyt jo lähes 20 vuotta.

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja lyhyt viesti, niin asiantuntijamme vastaavat sinulle.

Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan

Ryhmäpäällikkö
+358295030094
Ryhmäpäällikkö
+358295035847

Ajankohtaiset uutiset ja tietoa tuoreista tutkimustuloksista suoraan sähköpostiisi. Tilaa uutiskirje!