Kairasydänarkisto

GTK:n kairasydänarkisto vastaanottaa malminetsinnässä, kaivostoiminnassa ja kalliorakentamisessa syntyvät edustavat kairasydämet kaivoslain mukaisesti. Vuosikymmenten aikana arkistoon on kertynyt yli 3,6 miljoonaa metriä kairasydännäytteitä.

GTK:n valtakunnallinen kairasydänarkisto sijaitsee Lopella. Tämän lisäksi Pohjois-Suomen tarpeita varten on kairasydänten välivarastointitila Rovaniemellä. Lopella ja Rovaniemellä on näytteiden tutkimiseen tarkoitettu tutkimustila. Tilat on varustettu tarkoituksenmukaisella tutkimuslaitteistolla.

Kairaustietoa karttapalvelussa ja tietotuotteissa

Tiedot valtakunnallisessa kairasydänarkistossa Lopella ja Rovaniemellä olevista kairauksesta sekä niiden sijainnista löytyvät englanninkielisestä Mineral Deposits and Exploration -karttapalvelusta sekä Kairasydänarkisto-tietotuotteesta Hakku-palvelussa. Karttapalvelussa voi tarkastella päällekkäin monia malminetsinnässä tarpeellisia tietoaineistoja, sekä GTK:lta että muilta tiedontuottajilta. Näistä useimmat GTK:n tietoaineistot ovat ladattavissa ilmaisina tietotuotteina Hakku-palvelusta, lisäksi palvelun valtausraportit sisältävät etsijöille hyödyllistä tietoa, ja uusimmat niistä myös datapaketteja. Yleensä ladattavat maksuttomat paikkatietotuotteet sisältävät vain perustiedot; maksullisen aineiston (mittaustietoa, loggauksia, analyysejä) hinnasto ja tarjouspyyntölomake löytyvät täältä. Muut tiedustelut voi osoittaa: geodata@gtk.fi.

Vierailijapalvelut ja tutkimustoimenpiteet arkiston tiloissa

Kairasydämiä voi tutkia toimipaikkojen yhteydessä olevissa tutkimustiloissa tarvittaessa  GTK:n asiantuntijoiden avustamana. Katso varaustilanne kalenterista. Saatavilla oleviin tietoaineistoihin kairasydämistä kannattaa tutustua jo ennen varausta ja viimeistään pian sen tekemisen jälkeen. Hyödyntämällä aiemmin tehdyistä tutkimuksista kertynyttä dataa pääset kohdentamaan tarkemmin omia tutkimustarpeitasi ja etenemään nopeammin projekteissasi.

Tutkimuskäynneistä veloitetaan tilojen käyttömaksu, laite-, työvoima- ja yöpymiskulut, hinnaston mukaan.

Näytteenotto ja sahaus

Näytteenotto on mahdollista luovutusehtojen mukaisesti, ja se edellyttää voimassa olevaa sopimusta, sekä riittävän laajaa ja laadukasta analytiikkaa. Näytteenotto ei ole sallittua tutkimuksiin jotka kuluttavat paljon näytemateriaalia, esim. metallurgisiin rikastuskokeisiin. Näytteiden käyttötarkoitus tarkistetaan ja hyväksytään sopimusta tehtäessä, tai varauksen yhteydessä. Arkistossa tapahtuvan näytteenoton yhteydessä näytteet halkaistaan timanttisahalla. Lopella ja Rovaniemellä on käytössä käsisyöttöinen timanttisaha ja automaattisyötöllä varustettu saha.

Sahat on varustettu liikkuvalla näytteidensahauspöydällä ja näytepitimellä.

Pöytien edestakainen liike on maksimissaan 0,5 metriä. Sahaan voidaan liittää halkaisijaltaan 35 senttimetrin terä, jolloin sahalla voidaan halkaista 10 cm:n läpimittaista kairasydäntä.

Valokuvaus

Ennen näytteiden sahausta näytteet on mahdollista valokuvata. Näytteet voidaan kuvata sekä kuivina että märkinä.

Kamera on asennettu kivipöytien yläpuolelle siten, että kuvaus tapahtuu kairalaatikoita vastaan kohtisuoraan. Laatikoita kuvataan kaksi kerrallaan. Valmiit kuvat saa korkearesoluutioisina JPG- tai TIFF-tiedostoina.

Tiheysmittaukset

Lopen ja Rovaniemen tutkimustiloissa voidaan tehdä tietokoneohjattuja tiheysmittauksia. Mittaus tehdään punnitsemalla ensin näyte ilmassa, jonka jälkeen se punnitaan vedessä. Lukemien erotuksesta lasketaan näytteen tilavuus. Ilmapunnituksen ja tilavuuden mittaustulosten perusteella lasketaan näytteen ominaispaino. Laskenta ottaa automaattisesti huomioon ilman ja veden lämpötilojen vaihtelujen edellyttämät korjaukset.

Näytteen magnetismiin liittyvät mittaukset

Lopen tutkimustiloissa voidaan mitata näytteen magneettinen suskeptibiliteetti käsikäyttöisellä laitteella. Rovaniemen tiloissa näytteen magneettinen suskeptibiliteetti on mahdollista mitata vaihtovirtasillalla (1024 Hz). Rovaniemen tiloissa voidaan mitata myös remanenttia magnetoitumaa fluxgate-magnetometrillä magneettisen suojauksen sisällä. Mittaukset suoritetaan tietokoneen ohjauksessa. Menetelmät eivät tuhoa näytettä.

Mittauspalvelu (pXRF)

Kairasydänarkistosta on mahdollista tilata mittauspalvelua näytteiden kenttäanalysaattorilla (pXRF).

Hinnasto

Kairasydänarkiston tutkimustilojen käyttömaksut ja henkilöhinnat

Kairasydänten vastaanotto- ja luovutusehdot arkistolle

Kairasydänarkistoon otetaan vastaan kaivoslain (621/2011) mukainen edustava otos malminetsinnän kairasydämiä, kaivosviranomaiselle (TUKES) tehdyn arkistointiesityksen hyväksymisen jälkeen. Luovutusehdoissa määritellään edellytykset näytteenotolle arkiston aineistosta. Vastaanotto- ja luovutusehdot


Yhteystiedot:
 
GTK, Loppi
Kairasydänarkisto
Mustinsuontie 159
12600 Läyliäinen
GTK, Rovaniemi
Kairasydänvarasto
Lepikontie 9B
96100 Rovaniemi
Puh. 029 5030071 / Mikko Tuohimaa Puh. 029 5030026 / Sulevi Juupaluoma
Sähköposti
kairasydanarkisto@gtk.fi, mikko.tuohimaa@gtk.fi
Sähköposti:
sulevi.juupaluoma@gtk.fi, mikko.savolainen@gtk.fi
Ota yhteyttä kairasydänarkistoon
Avoinna: ma-to 8-16, pe 8-14 Avoinna: ma-to 8-16, pe 8-14